Home

Achtergrond 204 x bekeken 4 reacties

Hypocriet onderhandelen

De Nederlandse politiek rolt over elkaar heen om de land- en tuinbouw regels op het gebied van welzijn en milieu op te leggen.

Eerder werd voor die maatregelen meestal verwezen naar de EU: "het moet van Brussel". Sinds de opmars van de Partij voor de Dieren weet elke politicus het beter en komt er zelfs een wet over seks met dieren. Hoe verwerpelijk ook, een groot maatschappelijk probleem is dat toch niet.

Waar Den Haag en Brussel dus steeds meer aandacht schenken aan de productiewijze en daar ook in de ondersteuning rekening mee houden (denk aan cross compliance), geldt dat op andere schaal ineens niet. De Nederlandse WTO-onderhandelaar, staatsecretaris Frank Heemskerk, ziet er namens het kabinet niet veel heil in producten van de EU-markt te weren omdat ze schadelijk voor het milieu zijn, slecht voor het welzijn of geproduceerd onder onmenselijke omstandigheden.

De gesprekspartners in het WTO-overleg noemen dat groen protectionisme en Heemskerk vindt dat wel best. Als er maar grotere markttoegang komt voor industriële goederen en diensten, dan heeft Heemskerk er niet zo veel problemen mee de landbouw uit te ruilen.

Dat is een kwalijke zaak. De principes waar in Brussel en Den Haag zo hoog over wordt opgegeven, blijken hier weinig waard. Diezelfde politici hebben dan ook nog eens de mond vol van "een gelijk speelveld voor alle partijen". Het is de hypocrisie ten top.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Een boer

  Al enige jaren is Landbouw het wisselgeld voor de aandeelhouders/commissarissen en andere 'plukkers' bij de onderhandelingen v.d. WTO. Ik hoop het nog mee te mogen maken, dat al ons voedsel van verre komt. Dan verdwijnen mensen als Thieme misschien mee daarheen om hun 'geloof uit te dragen'.Onze politiek correcte mensen maken zich druk ons allerlei geboden/verboden/regeltjes,voorwaarden enz.enz. op te leggen, maar in landen als Argentinië ed hebben zij geen zeggenschap.Het voedsel van verre mag be/gespoten en met van alles en nog wat gemanipuleerd zijn,dan heet het lekker en mals.Als het maar vooral niet uit eigen land komt.

 • no-profile-image

  DJ

  Ik ben het roerend met de schrijver eens.

 • no-profile-image

  gelijke monniken

  Dan gaan we ook voor een gelijk speelveld. Dus weg met alle onzinnige welzijnswetten. IPPC en milieuwetgeving kan door de wc gespoeld worden. Luchtwassers en zodebemesters kunnen in de brand worden gestoken. Verdoofd castreren ??? dus ook niet !! Koertom onze kostprijs wordt ook vel lager en zo kunnen wij ook weer eens wat geld verdienen. Goed idee meneer Heemskerk, regel je dat dan meteen ook even voor ons.

 • no-profile-image

  Dirk

  Precies, gelijke monniken, gelijke kappen.
  Duidelijk op het etiket hoe en waar het is geproduceerd, en verder niet meer zeuren.
  Wij boeren moeten maar eens op de bres, helaas zijn onze voormannen teveel verweven met de politiek. De heren van het PVV willen koste wat kost vriendjes blijven met de politiek. Deze mensen dromen van een politiek baantje. Dit over de rug van de boeren.
  Ik kan nog veel meer opnoemen, maar dan ben ik morgen nog bezig.
  Feit blijft dat men hier roomser is dan de paus, en wij mogen geen vuist maken.
  Ook ik hoop het niet mee te maken dat het meeste voedsel geimporteerd moet worden, en dat er dan twee tot drie maal zoveel voor betaald moet worden.
  Maar ik ben er wel bang voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.