Home

Achtergrond

Hygiëne topprioriteit

De reeks clavibacter-besmettingen die de tomatenteelt vorig jaar en ook dit jaar nog teisterde, onderstreept de noodzaak van een maximale hygiëne.

Oorzaak van de uitbraken lijkt in de meeste gevallen zaad dat was besmet met een van de vele varianten van clavibacter. Zo’n besmetting kan natuurlijk altijd optreden, maar mogelijk is tijdens de zaadwinning toch niet met de maximale hygiëne gewerkt.

De besmetting tastte niet alleen planten op Nederlandse productiebedrijven aan, maar ook planten van telers in het buitenland, zo blijkt.
In Nederland kon het probleem naar zich laat aanzien echter grotere vormen aannemen dan in het buitenland doordat op de Nederlandse kweekbedrijven intensief wordt geënt. Dit is een werkwijze die sterk is opgekomen. Nu worden bijna alle tomatenplanten geënt. In het buitenland is dat vanwege de kosten nog geen gemeengoed.

Het heeft er alles van dat de hygiëne op de kweekbedrijven niet helemaal gelijke tred heeft gehouden met de verbreiding van het enten. Dat is iets wat vorig jaar ook al aan de orde kwam bij de vraag hoe de plantenziekte PSTvD (aardappelspindelknolviroïde) zich zo snel heeft kunnen verspreiden. Entmessen en kleding van medewerkers moeten vaker en beter worden gereinigd, zo is inmiddels afgesproken.

Zoals zo vaak, komt deze afspraak nadat het probleem is geconstateerd. Hopelijk worden de gedupeerde telers niet het kind van de rekening.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.