Home

Achtergrond 383 x bekeken 2 reacties

Hormoongeschil VS-EU blijft

De hormoonruzie tussen enerzijds de Verenigde Staten en Canada en anderzijds de Europese Unie is nog niet voorbij.

Dit lijkt de voornaamste conclusie van de langverwachte uitspraak van een WTO-panel, die openbaar is gemaakt.
Het panel geeft enerzijds aan dat de EU onvoldoende overtuigende argumenten heeft geleverd om met hormonen behandeld vlees uit de Verenigde Staten en Canada van haar markt te weren. Anderzijds hebben de VS en Canada verkeerd gereageerd door eenzijdig – zonder een WTO-uitspraak af te wachten – tegenmaatregelen te treffen tegen Europese producten die verkocht worden op de Amerikaanse en Canadese markt. Daarom moeten beide landen volgens het WTO-panel hun sancties tegen Europese landbouwproducten stopzetten. Die sancties betreffen producten met een geschatte omzetwaarde van zo’n 100 miljoen euro.

Amerikaans handelgezant Susan Schwab heeft de uitspraak inmiddels als een overwinning voor de Amerikanen en Canadezen uitgeroepen. De EU weerspreekt dit. Beide partijen hebben in eerste instantie zestig dagen de tijd om tegen de nu gepubliceerde uitspraak in beroep te gaan. Daarna kunnen nog opnieuw lange procedures volgen.
Daarmee lijkt het inmiddels twaalf jaar bij de WTO slepende conflict nog lang niet ten einde. Het hormoongeschil tussen de VS en de EU speelt overigens al veel langer. De eerste schermutselingen dateren uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Drybooms Jef

    Wij hier maar moeite doen voor hormoonvrij vlees .Ja het is weer amerika dat dwars gaat liggen ik hoop dat de europese unie niet toegeeft ook al is er veel kapitaal mee gemoeid .

  • no-profile-image

    gli

    Het zal ook nu nog wel weer een tijd worden opgeschoven. Wanneer weet ik niet, maar op de duur komt dit hormoonvlees de EU binnen. Waarom ik dat denk? Alleen uit het volgende. Er is kapitaal mee gemoeid. Zeg maar het grote geld. Het kan lang duren maar het kapitaal overwint altijd of in ieder geval bijna altijd. Let maar op!!

Of registreer je om te kunnen reageren.