Home

Achtergrond 516 x bekeken 1 reactie

HempFlax wil meer hennep verwerken vanwege groei afzet

Hennepverwerkingsbedrijf HempFlax hoopt dit jaar 800 hectare hennep te kunnen contracteren.

Voor de helft van het areaal heeft het hennepverwerkingsbedrijf in Oude Pekela inmiddels afspraken gemaakt met akkerbouwers. Vorig jaar heeft HempFlax 100 hectare hennep geoogst, zegt Albert Gjaltema, verantwoordelijk bij HempFlax voor de inkoop en verwerking van hennep.

In 2003 verwerkte HempFlax meer dan 2.000 hectare. Gjaltema: "Eind 2004 had HempFlax het voornemen te stoppen met de verwerking van hennep. Dat is nooit gebeurd, omdat we oude voorraden hebben opgemaakt."

De hennep wordt gescheiden in de vezels en de houtige delen. De laatste worden afgezet als strooisel voor stallen. Van de vezels worden onder andere platen gemaakt voor de fabrikanten van isolatiemateriaal en voor de auto-industrie, zegt Gjaltema. "Hennep is zachter dan kunststof en daardoor veiliger in auto’s. De afzet loopt zo goed dat HempFlax vorig jaar weer een partij hennepstro heeft gekocht en een kleine 100 hectare heeft geoogst."

Voor dit jaar wil HempFlax zo’n 800 hectare contracteren, zegt Gjaltema. "Dat is niet zo eenvoudig want de hennepteelt moet concurreren met de graanteelt. We zijn ongeveer halverwege. Het gaat zeker nog een aantal jaren duren voor we weer op het areaalniveau zitten van een paar jaar geleden."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Willem Eelsing

    In 200 - 2003 had ik soms wel 30 ha hennep. Nu, 2008, ben ik weer begonnen met 10 ha. Helaas is het grotendeels mislukt. Daar zijn twee oorzaken voor. 1. De grote droogte in april en mei. 2. Ik had de hennep gezaaid in land dat een paar jaar braak had gelegen. Ik had niet voldoende tijd om de dikke graszode fijn te krijgen. Daardoor sloeg het zaad niet aan.
    Ik vind het overigens een prachtig gewas. Als het kan wil ik het het volgend jaar weer verbouwen.

    Willem Eelsing

Of registreer je om te kunnen reageren.