Home

Achtergrond

Helft lage inkomens komt moeilijk rond

15 procent van alle huishoudens in Nederland kon in 2006 moeilijk tot zeer moeilijk rondkomen met het beschikbare inkomen.

Van de 600.000 huishoudens met een laag inkomen kwam de helft moeilijk rond. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag naar buiten bracht.

Financiële krapte uit zich onder meer in het uitstellen of achterwege laten van bepaalde uitgaven. Bijna twee derde van de huishoudens met een laag inkomen had onvoldoende geld voor het vernieuwen van versleten meubels. Bijna 60 procent had onvoldoende geld om jaarlijks een week op vakantie te gaan en ongeveer de helft kon het zich niet permitteren regelmatig nieuwe kleren te kopen. Voor ruim 10 procent was het inkomen niet toereikend om de woning goed te verwarmen.

Het CBS hanteert voor diverse groepen een andere omschrijving van laag inkomen. Een alleenstaande heeft een laag inkomen als hij of zij ongeveer 870 euro heeft te besteden. Voor een stel met twee kinderen houdt het CBS een bedrag van 1650 euro per maand aan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.