Home

Achtergrond

Haan Armandomuseum in pluimveemuseum

De torenhaan van het afgebrande Armandomuseum is sinds vandaag te zien in het Nederlands Pluimveemuseum.

De haan van het Armandomuseum viel tijdens de brand in oktober vorig jaar van de toren en belandde in de gracht. Een duiker van de brandweer viste het dier later uit het water. Het museum wilde de Amersfoortse haan graag toevoegen aan de wisselexpositie, maar ving in eerste instantie bot, aldus een woordvoerder. "Een gesprek tussen twee raadsleden van beide gemeenten zorgde ervoor dat de haan alsnog in Barneveld landde.''

Volgens de zegsman van het Pluimveemuseum zijn alle andere hanen in de expositie 'Hoog van de Toren' ook heel bijzonder. Een groot aantal hanen is uitgeleend door Jean Luc Dehaene, oud premier van België en torenhanenverzamelaar. De kunstwerken zijn normaal gezien alleen op grote hoogte te bewonderen. Een torenhaan staat volgens het museum voor kracht en waakzaamheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.