Home

Achtergrond 238 x bekeken 3 reacties

HZPC’s prognoseprijs pootaardappelen op recordhoogte

Handelshuis HZPC maakt een gemiddelde prognoseprijs voor pootaardappelen oogst 2007 bekend van €35,00 per 100 kilo, exclusief btw.

De prognoseprijs heeft betrekking op de klasse E, maat 28/55 van de rassen in poolverband geteeld en is inclusief kwekersafdracht. Het hoge prijsniveau van vorig jaar wordt hiermee ruimschoots overtroffen.

Deze recordprijs is deels het gevolg van het hoge percentage afkeuringen dat het aanbod van pootaardappelen deed slinken. Vooral in de landen buiten de EU is een uitzonderlijk hoog prijsniveau gerealiseerd. De afzet en de prijs binnen de EU zijn naar verwachting vergelijkbaar met vorig jaar.

Wel zijn er zorgen over de kwaliteit van het geleverde product. Gerard Backx, directeur van HZPC, is zeer tevreden met het resultaat voor de telers. Hij wijst er wel op dat de risico's van de pootgoedteelt de laatste jaren zijn toegenomen, waardoor niet alle telers kunnen profiteren van deze hoge prijs.

Voor volgend jaar verwacht HZPC niet nogmaals een dergelijk hoog uitbetalingsniveau te behalen. De prijzen staan momenteel onder druk en de afzet van de laatste pootaardappelen verloopt minder vlot. Eind juni wordt de definitieve uitbetalingsprijs vastgesteld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arme pootgoedteler

  De meeste pootgoedtelers telen al jaren
  tegen een hele bescheiden marge,een enkele licentiehouder daargelaten welke dood wordt gesmeten met veel geld.Als de consumptietelers te weinig verdienen zit hem dat in de inkomsten kant,ga daar maar op de trom slaan.Elk jaar drie % loonsverhoging,die rijke consumenten kunnen toch wel een fatsoenlijke prijs betalen voor een zakje aardappelen?

 • no-profile-image

  kjj

  Ik snap dat geklaag niet over de pootgoed prijs van de consumptie ntelers die een maximum prijs contract tekenen je weet dat als je getekend hebt toch niks meer kan verdienen, dus wat maakt het dan uit wat het pootgoed kost, als je vrije uien teelt en je moet ze weggeven ga je toch ook niet lopen klagen bij je zaadleverancier dat je niet zoveel kunt betalen omdat je vorig jaar te weinig hebt verdient, voor al die klagende cnsumptie telers: ga alsjeblieft graan telen dan zijn we van het gezeik af.

 • no-profile-image

  arme consumptieboer

  pootgoedboeren wees maar zuinig op de centen van de eindafrekening, volgend jaar zul je het met aanmerkelijk minder moeten doen! Als alle consumtieboeren hetzelfde denken als ik zal de afzet wel wat minder lopen; van mij hoeft het namelijk niet meer. Als jullie € 35,- vangen dan betalen wij dus volgend jaar € 70, over de kwaliteit hebben we het maar niet!?

Of registreer je om te kunnen reageren.