Home

Achtergrond 183 x bekeken

H5N1 bij Zwitserse eend

Zwitserland: na twee jaar weer een H5N1-uitbraak.

(bron: bvet.admin.ch)

De eerste vogelgriepuitbraak (van het hoogpathogene AI-type H5N1) in Zwitserland sinds twee jaar heeft zich voorgedaan bij een tafeleend op een meer (Sempachersee) in Midden-Zwitserland, zo meldde het Zwitserse veterinaire bureau BVET (Bundesamt für Veterinärwesen) op donderdag 27 maart 2008.

Monitoringsprogramma vogelgriep

De eend vertoonde geen ziekteverschijnselen. De H5N1-besmetting bij de eend werd ontdekt in het kader van een monitoringsprogramma. Sinds oktober 2007 zijn bij het monitoringsprogramma ruim 600 wilde vogels op vogelgriep onderzocht, waarvan bijna 200 op de Sempachersee.

Geen extra maatregelen

De vondst van de H5N1-besmette eend in Zwitserland leidt niet tot extra maatregelen. De sinds oktober 2007 geldende vogelgriepmaatregelen blijven van kracht: zo moeten Zwitserse pluimveehouders rond de grotere meren hun pluimvee voeren en drenken op een overdekte plaats en kippen moeten gescheiden worden gehouden van eenden en ganzen.

Nu op een ander meer

Het aantal H5N1-gevallen in Zwitserland stijgt met de vondst van 32 naar 33. De eerdere 32 H5N1-vondsten betroffen allemaal dood gevonden watervogels op de Bodensee en het Meer van Genève, tussen eind februari en eind maart 2006.

Zie ook: Vogelgriep na twee jaar terug in Zwitserland

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.