Home

Achtergrond

Grondstoffen blijven markten beheersen

Grondstoffen houden de financië­le markten nog altijd erg bezig. Van palmolie in Maleisië tot gra­nen in Europa.

Recordprijzen worden genoteerd, soms gevolgd door flinke depressies. De schom­melingen zijn volgens insiders deels het gevolg van toename van speculatieve beleggers op de ter­mijnmarkten.

Nieuwe grondstoffenfondsen schieten als paddenstoelen uit de grond om vaak binnen zeer korte tijd over te lopen van kapitaal. Zo liet beurshuis Schröders recent weten niet langer te zoeken naar kapitaal voor haar zogenoemde agriculture fund. In een maand tijd verzamelde het fonds 1,3 mil­jard euro.

De druk op grondstofprijzen neemt nog verder toe nu de Chi­nese Nationale Commissie voor Hervorming en Ontwikkeling nieuw beleid heeft aangekondigd. De regering rekent op fors hogere import van granen en vlees en zet programma’s op om de eigen productiviteit te verhogen. Ten­slotte grijpt de overheid direct in door uit voorraden te verkopen.

De olieprijs steeg eveneens op­nieuw, mede door de onduidelijke burenruzie tussen Colombia en Venezuela. Voor een vat van 159 liter wordt sinds deze week voor het eerst meer betaald dan in 1980. Lang waren de records door de dollarkoers enigszins onecht.
Een oplossing lijkt ver weg. De Amerikaanse president vroeg oliekartel Opec om de productie­quota te verhogen, hetgeen reso­luut geweigerd wordt. Voorzitter Khakib Khelil verweet het Wes­ten boter op het hoofd te hebben.

De marktprijzen zijn in de ogen van Opec juist kunstmatig laag, mede door de malaise op Wester­se financiële markten. Het is een indirect maar reëel verband. In­vesteerders laten hun geld de oliemarkt ingaan om te tegen­wicht te bieden tegen de zwakke dollar. De dollar wordt bijzonder laag gewaardeerd, op 65 euro­cent, doordat de Federal Reserve de rente verlaagde vanwege eco­nomische problemen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.