Home

Achtergrond

Groene daken en 2008 extra bomen voor Rotterdam

Rotterdam is op papier de groenste stad van Nederland, alleen ervaart de Rotterdammer dat niet.

De Rotterdamse wethouder Lucas Bolsius (Buitenruimte) wil dit beeld veranderen en het groen in de stad meer zichtbaar en bereikbaar maken en beter verspreiden. Hij opent vanochtend het speciaal hiervoor uitgeroepen Groenjaar 2008, waar hij 8,5 miljoen euro voor heeft uitgetrokken.

Op de Lijnbaan bij de zogenoemde Lijnbaanplataan overhandigt de wethouder de eerste van 100.000 hyacinten aan een Rotterdammer die zich heeft ingezet voor een groenere stad. Deze welriekende bloemen worden drie dagen lang in het centrum en in alle deelgemeenten op centrale, drukbezochte plaatsen uitgedeeld.

In het Groenjaar komt er veel groen bij in de havenstad. Op 19 maart worden op de Nationale Boomfeestdag 2008 bomen geplant. Ook krijgen tien gebouwen in de stad groene daken. Op onder meer het Erasmus Medisch Centrum, het Sophia Kinderziekenhuis en De Doelen komt een met mos beplante mat. De eerste mat is in februari al uitgerold over het dak van het Gemeentearchief. Mos neemt veel regenwater op, waardoor het stadsriool minder wordt belast en de straten minder snel overlopen.

Bolsius wil particuliere huiseigenaren een speciale subsidie in het vooruitzicht stellen als zij hun daken omtoveren tot groene daken. Dat groen op het dak mag alleen uit mossen en andere lagere begroeiing bestaan en er mag niet op worden gelopen.

Verder komen er in 2008 natuurspeeltuinen bij in Pernis en Hoek van Holland en worden enkele trambanen groen. Voor de wandelliefhebber zijn er maandelijks nieuwe groene routes uitgezet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.