Home

Achtergrond 349 x bekeken

GroenLinks wil offensief tegen overgewicht

Europarlementariër Katha­lijne Buitenweg van GroenLinks pleit voor een Europees offensief tegen overgewicht.

Zij stelt voor om de btw op ongezonde producten te verhogen. Door de maatregel ontstaat als het aan haar ligt een behoorlijk prijsverschil in het voordeel van gezond, meest vers, voedsel. "Je kan nog zoveel voorlichting geven, maar uiteindelijk speelt de prijs van een product toch een belangrijke rol in de keuze van consumenten", stelt Buitenweg.

Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) laat in een reactie weten vooral voor positieve maatregelen te zijn: ongezond voedsel moet vooral niet duurder worden omdat de prijzen al fors zijn gestegen, maar gezonde voeding mag best goedkoper worden gemaakt. Het CBL nam eerder over biologische voeding dezelfde stelling in.

"Om overgewicht aan te pakken moeten we daarop inspelen. Bovendien veroorzaken ongezonde producten hoge kosten voor de maatschappij in de vorm van extra uitgaven voor de gezondheidszorg."

Buitenweg vindt daarnaast dat op etiketten in één oogopslag duidelijk moet zijn of het om een gezond of ongezond product gaat. Daarvoor vindt ze het ook belangrijk dat de energie-inhoud van producten niet langer uitsluitend op basis van gewicht maar ook op basis van porties wordt vermeld.

GroenLinks wil tenslotte dat er een verbod komt op reclames voor ongezonde producten gericht op kinderen. Binnenkort zal de milieu- en volksgezondheidscommissie van het Europees Parlement stemmen over de voorstellen van Buitenweg.

Of registreer je om te kunnen reageren.