Home

Achtergrond 499 x bekeken 9 reacties

Griep op de boerderij

Een boer zorgt heel goed voor vee en gewassen. Maar wat doet hij als zijn vrouw ziek is?

Wat heb ik veel mails gehad op mijn weblog over de boerin die overuren draaide . Mannen schreven op briesende toon: daar heb je die feminist van Boerderij weer. Vrouwen daarintegen, herkenden zich erg in het stukje: een zieke man geeft zich over, een vrouw zelden. En als ze dat al doet, heeft ze een eenzaam ziekbed.

Zo was er boerin Anja die vertelde dat ze een week met griep in bed had gelegen. Haar man had bij de eerste verschijnselen subiet zijn ouders om hulp gevraagd.
Die sprongen uiteraard bij, zowel op het bedrijf als in huis. Prachtig. Goed geregeld. Maar de boer was al die tijd niet één keer boven bij zijn zieke vrouw wezen kijken. Alleen als hij ’s avonds naast haar in bed kroop vroeg hij ‘wanneer ze weer aan het werk kon’.

Dat was geen onwil. Hij zág haar ellende gewoon niet. Hij was druk met andere dingen en dan vooral met het bedrijf. Hebben mannen dan geen verzorgende genen ? Daar geloof ik niks van
. Een boer kan prima voor zijn vee en gewassen zorgen. Maar waarom sommigen hun zieke vrouw aan haar lot overlaten, is me een raadsel.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Clemmy

  Het komt me helaas erg bekend voor. Ik kom er ook niet achter wat dat nou is hoor.... Mijn kinderen kijken wel heel goed naar me om en het kopje thee komt dan ook van hen. Ze zeggen dan heel lief, dat ik ook altijd zorgzaam voor ze ben en nog extra als ze zelf ziek zijn. Gek genoeg ben ik dat ook voor de zieke boer........alleen die snapt het maar niet...
  Wat wel helpt:..geen melkdoekjes uitwassen en stalkleding..nu doet de boer wel zelf de was als ik te bed lig met griep!

 • no-profile-image

  gli

  Een boer is ondernemer. Als het goed is krijgt hij daarbij ondersteuning van zijn vrouw. Misschien zijn zij beiden wel ondernemer. Nu valt de vrouw even weg. Als ondernemer en/of ondersteuner en ook nog in het huishouden. De man (boer) ervaart griep niet als iets ernstigs. Maar hij moet de taken die zijn vrouw altijd deed ineens zelf doen. Ouders of schoonouders komen helpen. Maar ook die moeten wat instructies krijgen. Immers ze zijn niet dagelijks in het gezin of op de boerderij. De man heeft er al met al minstens een halve en misschien wel een hele dagtaak bij. Hij ervaart dat als bijzonder lastig. Immers hij is ondernemer en kan, wanneer er niets aan de hand is alles soepeltjes laten verlopen. En zich oriënteren op de toekomst (hoe kan ik groeien!?). Nu heeft hij ineens de handen vol aan het normaal laten verlopen van de dagelijkse gang van zaken. Zodoende kijkt hij niet al te vaak bij zijn vrouw, die zich wel hardstikke ziek voelt, maar niet ernstig ziek is. Zou zij wel ernstig ziek zijn en in het ziekenhuis belanden voor een zware operatie dan zal, weer (als het goed is!) de instelling van zijn partner radicaal veranderen en zal hij ernstig bezorgd zijn over zijn vrouw.
  Les hier uit: een boer alleen heeft het moeilijk en vaak verschrikkelijk moeilijk.
  Hij zal dat niet altijd willen erkennen en er soms niet eens erg in hebben. Hoe hij in het sociale leven ten achter staat bij de gemiddelde burger. Misschien is hij ook wel zo begeesterd door de mooie kanten van het boer zijn dat hij de negatieve kanten er van niet eens ziet.
  Conclusie: ondanks dat de vrouw zich tekort gedaan voelt kan het huwelijk nog best goed zijn. Als zij weer genezen is, is het misschien raadzaam met elkaar te overleggen hoe ja als paar verder in het leven wil staan en waar de prioriteiten van de toekomst horen te liggen.

 • no-profile-image

  marieke

  Ik denk dat ze het gewoon gaan vinden dat je het werk binnen en achter doet. Maar het is ook een "slechte" gewoonte van wij vrouwen om de man ook alles voor te kauwen. Ze kunnen ook echt wel een keer opruimen of iets te eten klaar maken als je zelf ziek bent. Wij verwennen ze gewoon te veel af en toe. Maar dat verwennen is natuurlijk ook leuk en je krijgt er ook wat voor terug. Dat is dus het hele "probleem" haha!!!

 • no-profile-image

  Henk

  Wat een raar verhaal, dat van GLI uit Ijselmuiden.
  Als je vrouw medeonderneemster is, is zij toch ook verzekerd voor ziekte en bedrijfsongeval neem ik aan?
  En ben je daar te krenterig voor, neem je toch zelf bedrijfshulp en neem je de huishoudelijke taken van je vrouwtje over.
  Hard naar de telefoon rennen om je ouders of schoonouders te bellen is van de zotte!!! Maar van de andere kant; als ik mn kids tussen de middag van school haal voor de lunch, valt het aandeel oppasgrootouders wel erg op ja...
  Je bent er voor mekaar en voor je gezin; in goede en slechte tijden. Regel de zaken voor je bedrijf dan ook zo, dat dit kan!!!!

 • no-profile-image

  gli

  Henk uit Eersel lijkt mij de ideale man. Zo hoort het helemaal. Vrouw met griep in bed, hij doet zelf de huishouding, de bedrijfshulp gebeld voor het bedrijf en de verzekering voor de centjes.
  Als de griep een weekje zou aanhouden komen opa en oma op ziekenbezoek. Die hebben verder niks te doen want alles draait voor en achter als een tierelier.
  Ideaal!

 • no-profile-image

  gli

  Hallo,
  Heeft er nou echt niemand een reactie op mijn laatste opmerking? M.a.w.: heb ik gelijk? Zoals ik geschetst heb kan hij zijn vrouw lekker verwennen met een kop thee en een beschuitje? Zo hoort het toch? Zo hoort een ondernemer zich tioch ook op te stellen? Nou dan: elke mega-ondernemer zou toch heel hard moeten roepen, pardon moeten mailen, dat ik gelijk heb en anders met redenen aangeven dat het in de praktijk van het boerenleven vaak anders of heel anders toegaat. Ik wist het immers niet? Ik was toch iemand die rare opmerkingen maakte? Opmerkingen die kant noch wal raakten? !!
  O ja? reageer dan!!! Andersdenkenden: reageer!!!!

 • no-profile-image

  Arnold Maalderink

  Het lijkt mij dat wat dit betreft dat boeren niet veel verschillen van andere mannen in ons land.

 • no-profile-image

  Boer

  Als beoogd opvolger in een 'mega-onderneming' ben ik van mening dat het belangrijk is om prioriteiten te stellen. Wanneer mijn aanstaande vrouw ziek is, regel ik de zaken in het bedrijf zo, dat het mogelijk is om aandacht aan haar te geven en taken over te nemen. Dit moet mogelijk zijn in een gezond bedrijf. Hoe zou het anders moeten gaan als je zelf ziek bent? Dan halveren je resultaten toch ook niet ineens? Of moet je alles op 1 persoon bouwen? Niet echt slim.

 • no-profile-image

  Boerin

  Henk uit Eersel, ik ben het helemaal met je eens. Je moet de risico die je zelf kunt dsragen, inschatten en wat je niet overzien kunt goed verzekerd hebben. Gelukkig zijn mijn man en ik zelden ziek, maar toch hebben we twee keer gebruik gemaakt van de bedrijfsverzorgingsdienst. Prima geregeld, en opa en opa deden de "leuke" taken, zoals de zwemles, voetbaltraining, weeksluiting op school e.d. En nog even over het geneuzel van het aandachttekort voor de boerin, Wel, toen mijn man een knieoperatie had gehad en rust moest houden, nam ik samen met een melker al zijn werk over en ik ben hem ook geen kopje thee gaan brengen of sociaal met hem gebabbeld. Ik had wel wat anders te doen! Kom op zeg, een vrachtwagenchauffeur of een bouwvakker komt toch ook overdag niet thuis om naar zijn snotterende vrouw te kijken.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.