Home

Achtergrond 162 x bekeken

Goudprijs en olie naar nieuwe records

De waarde van goud en olie is naar recordhoogtes gestegen. De recente vlucht van investeerders naar de grondstoffenmarkt is het gevolg van de historisch lage dollar en de onzekerheid op de aandelenmarkten.

De goudprijs steeg naar 997,50 dollar per ounce (31,1 gram), terwijl het edelmetaal op de termijnmarkt al voor boven de 1000 dollar per ounce werd verhandeld. De prijs van ruwe olie klom naar een recordhoogte van 110,70 dollar per vat. De dollar daalde donderdag aan een nieuw dieptepunt tegenover de euro met een stand van meer dan 1,56 dollar.

"Goud en olie lijken een veilige haven als je kijkt naar de risico's in andere markten'', zegt een analist van Deutsche Bank. Angst voor een recessie en de verwachting van verdere renteverlagingen door het stelsel van Amerikaanse centrale banken om de economie te beschermen veroorzaken druk op de dollar. Een zwakke dollar maakt goud en olie goedkoper voor houders van andere valuta en dat stuwt de vraag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.