Home

Achtergrond

Globalisering bedreigt koosjer voedsel

Is koosjer voedsel nog wel koosjer? Misschien is dat niet het geval, als het uit bijvoorbeeld supermarkten komt. De globalisering is een ramp voor miljoenen mensen die volgens de joodse spijswetten willen eten.

Tot die conclusie zijn orthodox-joodse rabbijnen uit Nederland en veertien andere Europese landen deze week gekomen tijdens overleg in Hongarije.

Zij vinden het steeds moeilijker hun door bedrijven begeerde zegen aan etenswaren te geven. Daarom zetten ze een databank op en roepen ze bedrijven op beter rekening te houden met de ongeveer 20 miljoen mensen die koosjer willen eten. Dat zegt de organisator van de conferentie, de Hongaarse rabbijn Slomó Köves.

Vroeger doken joden de tuin in om voedsel te halen. Nu gaan ze naar de supermarkt, waar producten liggen die vaak niet in hun eigen land gemaakt zijn. Zelfs als dat wel zo is, kunnen ingrediënten uit wel vijftien landen komen, zegt Köves. Het is daarom ingewikkeld te achterhalen of dieren volgens de joodse spijswetten zijn geslacht en het voedsel koosjer is.

De rabbijnen zien China als een belangrijke boosdoener. "Dat is een van de grootste voedselproducenten ter wereld en de kwaliteit is niet goed'', zegt Köves. Hij geeft toe dat rabbijnen niet staan niet te trappelen om naar China te vertrekken om het productieproces in fabrieken te controleren. "Wij moeten helaas rabbijnen importeren, want er is geen bruisende joodse gemeenschap in China.''

Köves blijft liever in Hongarije. Daar werd hij vijf jaar geleden geïnstalleerd als eerste orthodoxe rabbijn sinds de Tweede Wereldoorlog, die aan 600.000 Hongaarse joden het leven kostte.

Alleen het alcoholrijke drankje palinka zou in het Oost-Europese land koosjer zijn. "Ik heb naar fabrieken gebeld die doodleuk zeiden dat ze dezelfde machines gebruiken voor het verwerken van vlees en groenten. Hongaarse margarine bestaat uit onder meer dierenvet'', zegt Batsheva Oberlander, de vrouw van een Amerikaanse rabbijn in Boedapest. De 40-jarige vrouw kookt dagelijks voor haar man en vier nog thuiswonende kinderen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.