Home

Achtergrond

Glasgroente levert te weinig op

De ongekend hoge energieprijzen in combinatie met tegenvallende eerste opbrengsten en de slechte weersomstandigheden baart menig glasgroenteteler grote zorgen.

Dat stelt Barend Löbker, bedrijfsadviseur bij het tuinbouwadviesbureau Vortus uit Vlaardingen. Hoewel niet ieder bedrijf dezelfde energiekosten heeft, is duidelijk dat de kosten ieder jaar hoger uitvallen. Met name de kleinere glastuinbouwbedrijven zullen het dit jaar erg moeilijk krijgen. Zeker omdat het hier om bedrijven gaat, die geen warmtekrachtinstallatie (WKK) hebben staan, waarmee door teruglevering van stroom aan het openbare net een deel van de gestegen energiekosten kunnen terugverdienen.

Overigens is Löbker van mening dat het glasareaal nauwelijks of niet zal dalen. "De grotere glastuinbouwbedrijven zullen verder groeien", stelt Löbker. "Aan de andere kant moeten we er rekening mee houden dat er zo’n 20 tot 25 procent van de bedrijven de komende jaren zullen verdwijnen."

Niet alleen de glasgroentetelers kampen met problemen. Volgens Henk Doornbosch, vakgroepvoorzitter Vollegrondsgroente van LTO stijgen de teeltkosten van bloemkool, asperge, spruiten en broccoli en prei met ongeveer 20 procent. Daarbij gaat het om stijgende kosten voor kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen, grond, arbeid en brandstof.

De prijzen voor veel kasproducten vallen zwaar tegen. Volgens Fred Zwaartman van handelsbedrijf Versland uit Poeldijk meldt dat radijs al wekenlang voor hooguit 15 cent per bos wordt bepaald. Ook slagewassen hebben tot nu weinig opgebracht.
Ook in België klagen groentetelers over slechte prijzen Volgens de Belgische Boerenbond is het aantal bedrijven met financiële moeilijkheden in vergelijking met vorig jaar met acht tot twaalf procent gestegen.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.