Home

Achtergrond

GD onderzoekt behandeling van klinische mastitis

Staphylococcus aureus is één van de belangrijkste verwekkers van mastitis in Nederland.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) doet onderzoek naar de effectiviteit van het langer behandelen van klinische mastitis veroorzaakt door deze bacterie. Het onderzoek, dat loopt van maart tot eind december, vindt plaats in opdracht van een farmaceut.

De GD is nog op zoek naar geschikte bedrijven die aan een aantal eisen moeten voldoen. De veehouders moeten deelnemen aan de vierwekelijkse melkproductieregistratie van CR-Delta en beschikken over meer dan 50 melkkoeien. Gemiddeld 20 procent van de dieren moet in het afgelopen jaar last hebben gehad van klinische mastitis welke hoofdzakelijk door staphylococcus aureus werd veroorzaakt. Daarbij moeten de bedrijven gelegen zijn in Gelderland, Overijssel of Flevoland.

Tijdens het onderzoek wordt de helft van de dieren met een milde vorm van zichtbare uierontsteking behandeld volgens de huidige bijsluiter. De andere helft wordt met hetzelfde product behandeld, maar dan langer. De dieren worden voorafgaand en na de behandeling bemonsterd. De kosten komen voor rekening van het onderzoek. Tot nu toe hebben enkele tientallen bedrijven zich aangemeld. De GD is op zoek naar twintig geschikte bedrijven.

Eerder berekende de GD dat klinische mastitis een melkveehouder een schade van 275 euro per koe oplevert. Deze schade bestaat uit behandelingskosten en een lagere melkproductie. Amerikaanse onderzoekers berekenden dat een vaars 164 kilo melk minder produceert in de eerste twee maanden na de diagnose van klinische mastitis.

Of registreer je om te kunnen reageren.