Home

Achtergrond 3 reacties

'Fritestender haalt 12,55 euro per 100 kilo'

De tenders die door Agro Trade zijn uitgeschreven voor fritesaardappelen van oogst 2008 hebben tot nu gemiddeld €12,55 opgebracht per 100 kilo.

Volgens de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) ligt de prijs duidelijk boven de contractprijzen. Agro Trade bemiddelt voor VTA-leden bij de verkoop van aardappelen. Volgens de VTA zijn van de oogst van dit jaar al veel fritesaardappelen verkocht via de tenders, die zijn gebaseerd op levering in april 2009.

VTA-voorzitter Louis Beemsterboer stelt dat de belangstelling onder aardappeltelers groeit om oogst 2008 nu al te verkopen. “De huidige prijzen van oogst 2007 zijn laag. Als je nu al een goede prijs kunt krijgen voor de oogst van dit jaar, kiezen veel boeren voor die zekerheid.”

Ook fritesfabrikanten geven akkerbouwers de mogelijkheid om hun aardappelen op voorhand te verkopen, met als referentiepunt de notering op de termijnmarkt. Beemsterboer: “Het voordeel van een tender boven deze klikcontracten is dat de hoeveelheid in een tender onbeperkt is. Bovendien kun je nu al inschrijven op een tender, terwijl klikcontracten pas na juli worden afgesloten.”

Volgens de VTA kan een teler ook van een tender af. Agro Trade koopt dan aardappelen op de vrije markt om de tenderverplichting na te komen. Het verschil tussen tenderprijs en marktprijs wordt met de teler verrekend.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Menno

  De akkerbouwers zijn heeeeeel goed bezig ...voor mijn inkomen.
  Ben ik nu zo slim of jullie zo dom.

 • no-profile-image

  Simon

  Ik heb meneer Kaan al diverse keren mijn piepers aangeboden maar hem nooit terug gehoord. Vraag me af of hij dan wel de juiste man is als ik van die tendertonnen af wil.

 • no-profile-image

  Joup

  Met name het stukje hieronder is vergelijkbaar met een termijncontract. Het enige verschil is dat de termijnmarkt ruim 14 euros bied
  ---------------------------------------------

  Volgens de VTA kan een teler ook van een tender af. Agro Trade koopt dan aardappelen op de vrije markt om de tenderverplichting na te komen. Het verschil tussen tenderprijs en marktprijs wordt met de teler verrekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.