Home

Achtergrond 170 x bekeken

Fotograaf weigert prijs van Faunabescherming

Fotograaf Catrinus van der Veen van de Leeuwarder Courant weigert een prijs van de Faunabescherming in ontvangst te nemen voor een foto van jagers met doodgeschoten vossen.

"Ik wil onafhankelijk blijven'', aldus Van der Veen vandaag. De Faunabescherming riep de naamloze fotoprijs in het leven om aan te tonen hoe wreed de jacht op vossen zou zijn. Van der Veen werd vooraf gevraagd de bewuste foto in te sturen, maar dat weigerde hij. Toch gaf de jury, onder wie Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, de Friese fotograaf de eerste prijs. "Het is gewoon de beste foto'', aldus voorzitter Harm Niessen. Hij ontkent dat de jury Van der Veens foto bewust heeft uitgekozen om een conflict te veroorzaken en daarmee media-aandacht te generenen.

De foto van Van der Veen is op 2 mei 2007 gepubliceerd in de Leeuwarder Courant. Twee jagers zitten geknield bij een aantal jonge vossen die ze kort daarvoor hebben geschoten. De Faunabescherming, die tegen de vossenjacht is, dacht dat jagers zich niet willen laten fotograferen met de geschoten dieren. De wedstrijd mikte volgens Niessen daarom op stiekem gemaakte foto's door amateurs met bijvoorbeeld de mobiele telefoon.

De prijs van 1000 euro zou op 17 mei worden uitgereikt tijdens de jaarvergadering van de Faunabescherming. Wat er nu met de prijs gebeurt, is niet duidelijk. Ook Van der Veen weet nog niet of hij stappen neemt. "De Faunabescherming heeft een persbericht rondgestuurd. Ze gebruiken mijn naam en foto. Ik heb nog niet tijd gehad om na te denken wat ik moet doen."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.