Home

Achtergrond 17 reacties

ForFarmers boert beter dan verwacht

Diervoederproducent ForFarmers heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 23,3 miljoen euro.

De omzet groeide in 2007 met bijna 80 procent tot 594 miljoen euro. Uit het vandaag gepresenteerde jaarverslag van het bedrijf, blijkt dat het 22 miljoen euro uitkeert aan haar ruim zevenduizend leden. ForFarmers zet betere resultaten neer dan waar het in januari nog van uitging. Toen verwachtte de diervoederproducent iets minder omzetstijging dan waar hij op uit is gekomen. De winst van het bedrijf is voor het belangrijkste deel (13 miljoen euro) afkomstig uit deelnemingen. De kernactiviteiten (rond mengvoeders) leverden 7 miljoen euro winst. Het overige deel komt door de verkoop van onroerend goed.

Directeur Bert-Jan Ruumpol: "We zijn vooral een efficiënte onderneming. Vorig jaar groeide de productiviteit met 12 procent".
Het was een historisch jaar voor de Achterhoekse coöperatie. Haar naam is gewijzigd in FromFarmers. De eigendomsstructuur is veranderd, zodat op termijn vreemd vermogen kan worden aangetrokken. De onderneming wil hierdoorversneld groeien.
Op dit moment is 95 procent van het bedrijf in handen van de nieuw gevormde coöperatie. Leden met aandelen krijgen 6 euro per voerequivalent uitbetaald. Naast de uitbetaling in contanten ontvangen leden een bijboeking van 15,3 miljoen euro op de participatierekening.

ForFarmers haalt de betere resultaten naar eigen zeggen onder meer uit een sterk gegroeide afzet. Het aantal leden nam met negenhonderd toe. De afzet van mengvoeders groeide met 50 procent tot 2,3 miljoen ton.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  JB

  Het ist dat is heeft helemaal gelijk over 10 jaar is het einde cooperatie 4farmers en is het gewoon een particulier bedrijf met aandeelhouders. Na 20 jaar forfarmers heb ik afscheid genomen. en voer nu CHV hoger eiwit in de melk en nabetaling per ton. Dus totaal beter bedrijfsrendement. Staar je dus niet blind op de dode hand van 4farmers.

 • no-profile-image

  dan maakt ik

  Arkervaart-Twente ??? Bestaan die nog dan ??

 • no-profile-image

  j. B

  men krijgt alleen uitbetaalt over het voerequvalent uitbetaalt wat men heeft opgebouwt. Dus heeft men 100 voer equvalenten en men heeft 200 ton voer afgenomen is de contante uitbetaling 3 euro per ton. Dat is dus al een stuk lager. Het lijkt dus leuker als dat het is.3

 • no-profile-image

  van boeren

  Arkervaart-Twente? Toch niet de nieuwe shirtsponsor van mijn cluppie. Dan gaan we dezelfde kant uit als Vitesse en kom je zeker niet op een hoger niveau kostprijsverlager en jou naam doet anders vermoeden.

 • no-profile-image

  poeh

  Het is zeer duidelijk dat die man uit Twente niet weet hoe het werkt. Allemaal afgunst.

 • no-profile-image

  for farmers klant

  wij zijn al sinds jaar en dag klant bij for farmers maar het beleid begint me steeds meer tegen te staan! ik wil wel klant blijven maar dan klant met een doorzichtige prijs en niet zo als het nu gaat met een prijs met veel truckjes om klanten te houden.Ik vind dit niet de weg om de concurentie uit de zeilen te houden!!!
  En ga denk ik de equivalenten verkopen en maak de overstap naar een ander mengvoerbedrijf als het zo vaag blijft

 • no-profile-image

  Varekenshouder

  Heb wel belangstelling voor uw voetequivalenten. Bel 0613445451

 • no-profile-image

  hier met

  Dan had je er 100 V€ bij moeten kopen JB !!

 • no-profile-image

  wat ist dat ist

  Het geld dat de boeren bij 4farmers op naam krijgen is ook fictief. Zodra je er echt geld van wilt maken moet je de voerequvalenten verkopen aan een collega.Het kost 4 farmers op deze manier niets. alleen de boeren die willen blijven boeren en voeren van 4 farmers en een prijscorrectie willen beuren kopen die dingen maar betalen wel het gelag. Ik snap er werkelijk niks van dat boeren zich zo een oor aan laten naaien.

 • no-profile-image

  kostprijsverlager

  Het wordt voor jullie alleemaal eens tijd om echt euro's te besparen en tegelijkertijd je bedrijf op een hoger niveau te brengen door van Arkervaart-Twente te gaan voeren !!

 • no-profile-image

  Robert ter Horst

  Niemand is gebonden aan zijn voerleverancier dus ik snap het gezeur niet. Elke fabriek heeft dezelfde grondstoffen. Het gaat veel meer om de interactie boer en voorlichter. Problemen zien te voorkomen of in een vroeg stadium weten op te lossen.
  De overgebleven leveranciers zijn allemaal goed.

 • no-profile-image

  jopie

  NVV en LTO hier ligt voor jullie een taak om te laten zien wat jullie waard zijn

 • no-profile-image

  jopie

  Het wordt tijd dat de winsten die de mengvoerbedrijven maken worden ingezet om hier de kosten te verlagen en niet naar `t buitenland te laten vloeien om daar rendement te maken. Het dividend dat je krijgt valt in `t niet t.o.v. de (mest)kosten die je moet maken op je bedrijf wat de solvabiliteit sterk beiinvloed. Wat heb je aan voer equivalenten als je bedrijf in gevaar komt. Men zou via de Nevedi alle voerleveranciers moeten verplichten om een x bedrag per ton voer af te dragen om `t mestprobleem op te lossen via verwerking. Op zo een wijze zouden ook de slachterijen een gezamelijke bijdrage kunnen leveren via `t COV. Ze verdienen allebei grof geld aan de boeren (en meerdere partijen) en kunnen best wat terug doen.

 • no-profile-image

  ricardo

  leden van for farmers profiteren dus meer dan leden van agrifirm bij een ongeveer zelfde winst, hoe is dit te verklaren!

 • no-profile-image

  gert

  goed voor de boer

 • no-profile-image

  tis

  1 het gaat niet precies om de kiloprijs, Piet. Het gaat om grondstof/kwaliteit/prijs verhaal. Een lacto van Agrifirm kun je niet vergelijken met een lacto van 4Farmers. Staat buiten discussie of het goed voer is, want het is allemaal kwaliteit.
  2 Agrifirm betaalt ook een reductie uit en inderdaad dit is wat je al hebt betaald. Maar 4Farmers zet nu ook ledenkapitaal op naam. Bij Agrifirm blijft de niet uitgekeerde winst in de fabriek en de boer kan er niets mee.

 • no-profile-image

  piet

  Het is allemaal leuk dat ForFarmers de leden meer mee laat profiteren dan Agrifirm. Wat dacht je van het voerprijsverschil. Kijk daar maar eens kritisch naar. Uiteindelijk gaat het om de voerkosten. Die liggen bij Agifirm in vanaf 2006 stuctureel lager dan bij ForFarmers. Extra korting is alleen leuk als je het niet van tevoren al betaald hebt.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.