Home

Achtergrond

Food Valley kiest voor internationale samenwerking

Food Valley wordt onderdeel van een internationaal netwerk van op innovatie gerichte foodclusters.

Het netwerk heet FoodSpot en is volgens de partijen noodzakelijk vanwege de toegenomen concurrentiedruk in de agribusiness.

De overige leden van het netwerk komen uit België en Noordrijn-Westfalen. Het betreft Flanders Food, Food-Processing Initiatieve en Food Connection Point. Doel is het toegankelijker maken van beschikbare kennis, het vereenvoudigen van toegang tot elkaars markten en bevorderen van innovatie.

Ook willen de netwerken dat kennisvouchers die in het buitenland beschikbaar komen ook in Nederland mogen worden uitgegeven. Andersom is dit nu al het geval.

Volgens directeur Roger van Hoesel vullen de partijen elkaar uitstekend aan. "Onze kennis op velerlei terreinen is interessant voor de Belgen en Duitsers. Denk bijvoorbeeld aan onze verpakkingstechnologie. We brengen technologie bij bedrijven die daarnaar op zoek zijn."

De praktische invulling is op deze schaal eenvoudig, aldus Van Hoesel. "We werken ook op een ander niveau samen met regio’s verder weg, inclusief een regio in Japan. Dat heeft zijn voordelen maar we merken toch dat match-making op een autorit-afstand eenvoudiger is."

Zowel Nederland, Vlaanderen als Noordrijn-Westfalen beschikken volgens de partijen over uitstekende universiteiten en onderzoeksinstellingen in de foodsector. Bovendien hebben veel gerenommeerde foodondernemingen hier hun basis. De

Met name voor het midden- en kleinbedrijf vormen taal- en culturele verschillen en onbekendheid met partners ‘aan de andere kant van de grens’ momenteel belangrijke barrières om de potentiële samenwerkingsmogelijkheden om te zetten in echte kansen.

Of registreer je om te kunnen reageren.