Home

Achtergrond 1 reactie

Flevoland krijgt reservaat paddenstoelen

Deskundigen op het gebied van paddenstoelen gaan een reservaat voor deze schimmels maken bij het Voorsterbos bij Kraggenburg.

Dat zei Gerrit van Duuren van de Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV), de onderzoeksvereniging voor paddenstoelen, vandaag.

Door de bovenste laag van de grond in het gebied te prepareren en een uitgebalanceerd geheel van planten en bomen te planten, hoopt de NMV paddenstoelen aan te trekken. In de herfst van dit jaar wordt gestart met de aanleg van het circa 20 hectare grote gebied. Natuurmonumenten stelt de grond beschikbaar.

Het moet een parkachtig gebied worden met her en der bomen, planten en struiken. Ook is het de bedoeling dat het reservaat via een wandelpad toegankelijk wordt voor het publiek.

Hoeveel verschillende soorten paddenstoelen er in het gebied komen, is volgens Van Duuren afwachten. "Daar zijn we als onderzoekers van paddenstoelen reusachtig nieuwsgierig naar.'' Wel is hij ervan overtuigd dat er snel paddenstoelen groeien. "Ook bij experimenten was dat het geval. In de loop der jaren zal het gebied zich steeds verder ontwikkelen, waardoor er telkens andere soorten te zien zullen zijn.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    mieke

    Het is wat wrang dit te moeten lezen. Als gevolg van het omvormingsbeleid van "saai" exotenbos naar natuurlijk bos, zijn de paddenstoelensoorten waarvoor de fijnsparbossen het belangrijkste biotoop zijn, bijna weg: sparrenkorstzwam, zagvlakinktzwam, fraaie gifgordijnzwam, kamfergordijnzwam, olijfplaatgordelzwam, zilversteelsatijnzwam, slijmige spijkerzwam,wolvezelkop, viltige maggizwam, sparreplaatsjeszwam goudvinkzwam, ongesteelde krulzoom, goudgelebundelzwam. Paddestoelensoorten gebonden aan lariksbossen waren holsteelboleet, appelrussula gele ringboleet. Om over de mossen maar helemaal niet te spreken.
    Wrang, omdat Natuurmonumenten het omvormingsbeleid steunt!
    Spaar de oude naaldbossen omwille van de paddestoelen!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.