Home

Achtergrond

Fiscus kijkt naar werkkleding

Ondernemers kunnen hun personeel werkkleding verstrekken. Deze kleding is alleen aftrekbaar als de Belastingdienst de kleding inderdaad als werkkleding ziet. De Hoge Raad gaf op 1 februari 2008 de inspecteur van de belastingen gelijk in navolging van het gerechtshof in Amsterdam op 27 mei 2004.

Het verhuisbedrijf verstrekte bedrijfskleding aan zijn werknemers. De kleding bestond uit een spijkerbroek, broek, poloshirt, sweater en jas. Op de broeken zat geen logo. Op de overige kledingstukken was het logo ‘Erkende verhuizers’ aangebracht. Dit logo was kleiner dan 70 cm². De inspecteur legde een aanvullende heffing op voor de loonbelasting en premie volksverzekeringen. De rechters bleken het met de inspecteur eens dat de verstrekte kleding zich nauwelijks onderscheidde van vrijetijdskleding.

Kleding is volgens de fiscus werkkleding als op alle kledingstukken een logo of beeldmerk van het bedrijf zelf aanwezig is ter grootte van minimaal 70 cm2. Dit logo mag ook verspreid over de kleding zijn aangebracht. Eventuele beeldmerken van sponsors tellen alleen mee als hun naam opgenomen is in die van de onderneming zelf. Daarnaast wordt kleding ook als werkkleding aangemerkt, als de kleding eigenlijk alleen geschikt is om tijdens werktijd te dragen, zoals uniformen en overalls. Als kleding aantoonbaar op het bedrijf zelf aanwezig blijft, hoeft deze niet voorzien te zijn van beeldmerken.

De uitspraak van de Hoge Raad op Rechtspraak.nl bevat helaas niet het voorafgaande vonnis van het gerechtshof van Amsterdam. Meer is te lezen op de website van de Gibo Groep. Een vergelijkbare uitspraak deed het gerechtshof van Amsterdam op 14 februari 2003.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘loonbelasting’

Meer informatie Uitspraak Hoge Raad, 1 februari 2008

Meer informatie Gibo Groep: Niet alle werkkleding is fiscaal ook werkkleding

Meer informatie Vergelijkbare uitspraak Hof Amsterdam, 14 februari 2003

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.