Home

Achtergrond

Fed: groei Amerikaanse economie afgezwakt

De groei van de Amerikaanse economie is sinds begin dit jaar afgezwakt en de hogere prijzen van energie en grondstoffen jagen de inflatie aan.

Dat schrijft het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, in zijn woensdag gepubliceerde conjunctuurbericht.

Volgens het zogeheten 'Beige Book' van de Federal Reserve is in alle twaalf districten van de Fed te merken dat de groei afzwakt. Vooral in de detailhandel is hier sprake van. De industrie meldde in de helft van de districten tragere groei. De huizenmarkt was in het algemeen zwak door de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt, aldus de Fed.

De inflatie is in vrijwel alle regio's van de Fed opgelopen. Bedrijven hebben slechts gemengd succes met het doorberekenen van de hogere kosten in de verkoopprijzen.

De versomberde situatie in de Amerikaanse economie kan de Fed bewegen de rente verder te verlagen. Sinds september vorig jaar heeft hij die met 2,25 procentpunt verlaagd tot 3 procent om een recessie te voorkomen. Analisten verwachten dat de Fed bij zijn volgende rentevergadering op 18 maart de rente opnieuw met een half procentpunt gaat verlagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.