Home

Achtergrond 312 x bekeken

Fair Trade noteert wereldwijd dubbele groeicijfers

Temidden van kritiek blijkt dat de wereldwijde verkoop van Fair Trade-producten gestaag groeit.

Dat blijkt uit een rapport van het Britse onderzoeksbureau Datamonitor. De markt is volgens de onderzoekers van 'the next step in the ethical consumerism revolution' de laatste vijf jaar is gegroeid met meer dan 10 procent per jaar in Europa, de VS, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan.

"Consumenten kiezen voor merken die zich onderscheiden op gebied van transparantie. Daarom zal de markt in de komende vijf jaar wederom met dubbele cijfers groeien", aldus onderzoeker Nick Beevors.

Het zijn overigens niet zozeer de arbeidsomstandigheden waardoor consumenten in toenemende mate overschakelen. "Consumenten maken het zich het meest druk over het milieu."

In Europa is het Verenigd Koninkrijk de grootste markt voor Fair Trade met een omzet van bijna 524 miljoen euro per jaar. In Nederland is deze 42,5 miljoen euro per jaar.

In het huishoudbudget neemt Fair Trade een marginale positie in. In het Verenigd Koninkrijk geven consumenten 8,50 euro per jaar aan 'faire' producten. In Nederland is dat 2,60 euro.

De handel werd eerder deze maand bekritiseerd door het Adam Smith Institute. De pro-vrijhandel denktank concludeert dat de kunstmatig hoge prijs die aan boeren wordt betaald de markt verstoort.

Het systeem houdt bovendien niet-competitieve boeren op het land, aldus de denktank. Dit is in strijd met het idee van de klassieke econoom David Ricardo, die stelde dat wanneer een land geen vergelijkend voordeel behaalt rücksichtlos gezocht moet worden naar andere productie.

De denktank stelt bovendien dat slechts 10 procent van het extra dat de consument betaalt voor de producten naar de boer gaat. Fair Trade ontkent dit.

Of registreer je om te kunnen reageren.