Home

Achtergrond 915 x bekeken

Fabrikant schat schade premix op 3 miljoen

Premixen fabrikant Pre-Mervo in Utrecht verwacht dat de schade die is ontstaan als gevolg van het leveren van verkeerde premix aan mengvoerbedrijven 3 miljoen euro bedraagt.

Dat meldt directeur Martin Bolscher van Pre Mervo. "Ik verwacht niet dat de schade veel groter zal worden", aldus Bolscher. In april of mei verwacht de directeur van Pre-Mervo definitief in beeld te hebben hoe groot de schade is.

Tussen 7 en 17 augustus vorig jaar leverde Pre-Mervo aan een aantal mengvoerfabrikanten als gevolg van een productiefout premixen af met een te laag gehalte aan vitamine D3. Daardoor bevatten voeders gedurende een korte tijd een te laag gehalte aan vitamine D3. Vooral leghennenhouders ondervonden schade als gevolg van dit voer. Zij kregen daardoor te maken met een productiedaling van de hennen.

Vitamine D3 is essentieel voor de calcium en fosfor huishouding en daarmee op de kwaliteit van het beendergestel van de dieren. Doordat leghennen veel calcium uitscheiden bij de productie van eieren zijn ze extra gevoelig voor een vitamine D3 tekort.

Gedupeerde leghennenhouders kunnen hun mengvoerleverancier aansprakelijk stellen voor de geleden schade. De mengvoerleverancier stelt op zijn beurt Pre Mervo aansprakelijk.

De pluimveehouders kunnen middels een standaardformulier hun schade melden. Bij het invullen van de formulieren kunnen ze begeleiding krijgen via hun mengvoerleverancier. De ingevulde formulieren worden beoordeeld door de verzekeringsexperts waarna de claim al of niet wordt toegekend.

Bolscher had verwacht dat de totale geleden schade eerder in beeld zou zijn geweest. Het duurt echter langer doordat het geleden productieverlies niet altijd meteen even duidelijk was. Bolscher: "Het is soms pas na een langere periode achteraf vast te stellen."

Of registreer je om te kunnen reageren.