Home

Achtergrond 2 reacties

FAO: ziekte bedreigt tarwe in veel landen

Zwarte roest bedreigt tarwegebieden in het Midden-Oosten en Zuid- en Centraal-Azië.

De schimmelziekte Ug99 is opgedoken in Iran. De landen ten oosten van Iran moeten waakzaam zijn op de agressieve schimmel, meldt de wereldlandbouworganisatie FAO.

De tarweschimmel Puccina graminis (zwarte roest) is voor het eerst vastgesteld in 1999 in Oeganda. De variant staat daarom bekend als Ug99. De roestvariant is volgens de FAO erg schadelijk voor tarwe. "Sinds 1999 heeft Ug99 zich verspreid naar Kenia en Ethiopië. Vorig jaar dook de schimmel op in Jemen en nu dus in Iran. De schimmel in Jemen was virulenter dan de schimmel die in Oost-Afrika is gevonden."

De FAO maakt zich daarom zorgen. "Ethiopië en Jemen hadden vorig jaar te maken met zware roestaantastingen met veel lagere tarwe-opbrengsten als gevolg. Ug99 verspreidt zich via de wind over grote afstanden en kan hele tarwevelden vernietigen. Landen ten oosten van Iran moeten waakzaam zijn, zoals Afghanistan, India, Pakistan, Turkmenistan, Oezbekistan en Kazachstan. Deze grote tarweproducenten worden het meest bedreigd door Ug99. Zo’n 80 procent van alle tarwerassen in Azië en Afrika zijn gevoelig voor Ug99."

Zwarte roest veroorzaakt vooral problemen in gebieden met een warm klimaat. In Europa zijn de omstandigheden niet gunstig voor de schimmel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  a nonymus

  er zal wereldwijd een recordgraanoogst groeien, want meer oppervlakte en goedeomstandigheden. kan best, zal ook wel en hoop het ook. moet alleen nog wel in goede orde geoogst worden en een groeiseizoen is lang en vol gevaren.nu nog de cyfersenlettersritueledanswaarvanniemandhetnutkanuitleggenalszelfsikzomaareencodekrijg.

 • no-profile-image

  bio-boer

  Misschien vreemde brug om gen-tech aan de orde te stellen.
  Als nu eens bij deze virus besmetting het niet om een virus ging maar om stuifmeel van een genetisch gemanipuleerde variant van tarwe. Vooral de variant die zelf onvruchtbaar zaad heeft.Dan kan alle zaaizaad waardeloos worden.En omdat het gen-tech proces onomkeerbaar is.Zo zijn proeven een een gevaar voor de mensheid op termijn Terwijl nu vaak het argument is dat gen-tech de oplossing is voor de honger in wereld is. De natuur heeft zijn eigen wetten en wil in balans zijn.
  Een zonnebloem heeft geen zaadje te weinig alles volgens een ordening.
  Zo'n bericht geeft genoeg stof tot na denken.

Of registreer je om te kunnen reageren.