Home

Achtergrond 370 x bekeken

FAO: eenden en rijst spelen rol bij vogelpest

Het samenspel van eendenmigratie, populatiedichtheid en de bloei van rijstvelden spelen een essentiële rol bij het uitbreken van het vogelpestvirus H5N1.

Dat schrijft de wereldvoedselorganisatie FAO op grond van recent onderzoek onder leiding van veterinair wetenschapper Jan Slingenbergh. Het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) publiceerde de bevindingen. De wetenschappers onderzochten de ’golven’ van vogelpestuitbraken in begin 2004 en eind 2005 in Vietnam en Thailand. Kippen, lang gezien als de boosdoener, spelen blijkens het onderzoek een ondergeschikte rol.

De belangrijkste factoren die een rol spelen bij uitbraken blijkt de aanwezigheid van rijstvelden, mensen en eenden te zijn. Het verschil tussen de Thaise aanpak, vaccineren, en de Vietnamese aanpak, het stoppen van eendenmigratie, bleek groot.
De Thaise aanpak hielp voor korte duur en vereiste naast veel kapitaal een immense logistieke operatie. Vietnam koos ervoor de migratie van eenden aan banden te leggen. Eenden doen zich in september en oktober tegoed aan rijstrestjes en komen op de velden contact komen met mensen. De FAO kwam hier achter door gebruik van satellietbeelden.

Het onderzoek is volgens Slingenbergh van groot belang: "We weten nu beter waar en wanneer we H5N1 kunnen zien opduiken. Dit helpt ons preventieve maatregelen te nemen en uitbraken sneller onder controle te krijgen."
De FAO schat dat 90 procent van de meer dan een miljard wereldwijd gehouden eenden zich in Azië bevinden. China en Vietnam nemen hiervan 75 procent voor hun rekening. Thailand telt ongeveer 11 miljoen eenden.
In totaal doodde vogelpest 236 mensen en experts vrezen mutatie van het virus waardoor het direct van mens op mens overdraagbaar wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.