Home

Achtergrond 201 x bekeken 1 reactie

Extreem weer oorzaak muggenplaag Schiermonnikoog

Vakantiegangers die afgelopen zomer getroffen werden door de muggenoverlast op Schiermonnikoog, hoeven niet echt te vrezen voor herhaling.

De hinder door steekmuggen was het gevolg van uitzonderlijke weersomstandigheden die minder dan eens in de twintig jaar voorkomen.

Dat blijkt vandaag uit onderzoek van Alterra, kenniscentrum voor natuur. Volgens de wetenschappers volgde op een zachte winter en mooi voorjaar de natste periode sinds 1995 waardoor veel extra plassen op het eiland ontstonden.

De nattere duinvalleien, natte plekken op en bij de camping op het eiland en de vele struiken waarin de muggen zich schuilhouden en verplaatsen veroorzaakten waarschijnlijk gezamenlijk de muggenoverlast bij het dorp. De onderzoekers adviseren dan ook deze vegetatie te verminderen en de afwatering op de camping te verbeteren.

Deskundigen wijzen er overigens op dat door het veranderende klimaat meer extreme neerslag zal gaan vallen. Maar hoe vaak die heftige buien voorkomen, kunnen zij niet voorspellen.

Schiermonnikoog liet onderzoek doen naar de muggenplaag omdat een soortgelijke grote overlast zich niet eerder voordeed op het Waddeneiland. "Omdat over de oorzaak allerlei geruchten de ronde deden'', wilde het gemeentebestuur de onderste steen boven krijgen via wetenschappelijk onderzoek.

Want 2007 was bijzonder, aldus burgemeester Bert Swart. Hij is blij dat het onderzoek aangeeft dat het om een incident gaat. De aanbevelingen neemt hij ter harte. "We gaan het ongelofelijk goed in de gaten houden'', stelde hij vandaag. "Deze zomer stond voor het eerst de polder onder water. Dat water is weggepompt en in de toekomst zullen we dat eerder doen. Ook op het terrein van de ijsbaan stond eigenlijk tot de nok vol water, voordat we het waterpeil 40 centimeter verlaagden.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    er komen in nederland nog meer polders onder water te staan ,dus nog meer muggen

Of registreer je om te kunnen reageren.