Home

Achtergrond 9 reacties

'Exportregels ramp voor sector'

De nieuwe Europese exportregels voor drachtig vee naar bluetongue-vrije gebieden in Europa, hebben grote gevolgen voor de export.

"Het is een complete ramp voor de sector", zegt voorzitter Roelof van de Berg van exporteursvereniging ExportNet. De Europese Commissie heeft deze week met de nieuwe regelgeving ingestemd. Vee moet minimaal 60 dagen voor inseminatie gevaccineerd worden tegen bluetongue. Dit betekent dat dit jaar vrijwel geen export plaats kan hebben naar bluetongue-vrije gebieden in Europa.

Van de Berg: "Stel dat in mei gevaccineerd kan worden, dan moeten we wachten met insemineren tot augustus. Fokvee dat geëxporteerd wordt, moet gemiddeld vier maanden drachtig zijn. Dit betekent dat de exporteurs pas in december kunnen exporteren naar betreffende gebieden."

Aanleiding voor de nieuwe regelgeving is een onderzoek van het Britse dierziektelaboratorium in Pirbright, waaruit blijkt dat het bluetonguevirus kan overleven in ongeboren vrucht.

Jaarlijks worden zo’n 50.000 stuks vee geëxporteerd. Ongeveer de helft hiervan gaat naar bluetongue-vrije gebieden in Europa. "De exporteurs komen in de knel. Ik sluit niet uit dat bedrijven omvallen", zegt Van De Berg.

Hij is verbaasd dat op basis van één onderzoek in Engeland wordt gehandeld. Van De Berg hoopt dat het laatste woord hier onder veterinairs nog niet over gesproken is. Hij pleit voor een uitgebreider onderzoek.

Het effect van het stilvallen van de export dit jaar zal volgens Van De Berg groot zijn. "Dit zal een enorm prijsdrukkend effect op de veeprijs veroorzaken."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rene

  goede zaak dat ze niet uitgevoerd mogen
  we kunnen ze beter hier gebruiken
  er is vraag zat naar vaarzen
  dus hoeven ze niet geeporteerd te worden

 • no-profile-image

  Veehouder

  Exportregels zeker een ramp als je graag ziektes wilt oplopen.

 • no-profile-image

  miltie

  we hebben gewoon GEEN vee meer om te exporten;met dank aan natuur en milieu fanaten ;door de landbouw te verkwanselen ;en wij een import land van vee zijn geworden;

 • no-profile-image

  gj

  Pirbright? onderzoek? pirbright waar ken ik die naam toch van?
  Klink me toch niet erg betrouwbaar toch.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goed bericht voor al die veehouders die melkvaarzen nodig zijn.
  Geen ramp voor de sector, misschien wel voor de exporteurs.

 • no-profile-image

  boerin

  Melkveehouder die vaarzen nodig heeft,
  ik heb er drie voor je in de aanbieding

 • no-profile-image

  Nuchtere boer

  Geen export naar Engeland, wat erg toch! Voor de rest zit heel Europa van de zomer onder de blauwtong, krokodillentranen van die exporteurs...

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Janken dat kunnen die exporteurs als de beste, maar ze kunnen nog gewoon exporteren naar landen waar blue-tongue aanwezig is. En tussen neus en lippen ook nog even de veeprijzen naar beneden praten, zodat ze zelf weer meer op een export vaars kunnen verdienen. Bah wat een vreselijk volk .Het eigenbelang is het enige wat voor ze telt.

 • no-profile-image

  TT

  Dan ook ggen toeristen overal heen. ik vermoed dat die meer ziekten en plagen overbrengen...laat staan de s toeristen naar Thai. Brasil etc....

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.