Home

Achtergrond

Export varkens EU gaat 7 procent achteruit

De EU zag de varkensvleesexport vorig jaar met 7 procent teruglopen, zonder echter dat daardoor de positie van ‘s werelds grootste exporteur van dit product werd aangetast.

De productie bereikte afgezien daarvan met een volume van 22,9 miljoen ton een record. De zelfvoorzieningsgraad was daarmee 108 procent.

Volgens de inventarisatie van het Duitse marktbureau zakte het Europese exportvolume met 120.000 ton naar concreet 1,9 miljoen ton inclusief bijproducten en levende varkens. Zonder laatstgenoemde producten was het volume 1,6 miljoen ton.

Met name de afzet in Japan en Rusland pakte kleiner uit. Oorzaak is de concurrentie van de VS en Brazilië. De exporteurs in deze landen konden profiteren van de volgens het bureau duidelijk lagere productiekosten en de zwakke koers van de dollar ten opzichte van de euro.

Het exportvolume van de VS groeide met 3 procent naar 1,3 miljoen ton, waarmee dit land de tweede plaats bezet op de ranglijst van grootste exporteurs. Japan nam afzonderlijk bekeken 6 procent meer af van de Amerikanen en Rusland 20 procent. De Braziliaanse export naar Rusland groeide met 4 procent. Canada leverde in totaal 1 miljoen ton aan de buitenlandse markten.

Binnen de EU bleef Denemarken de grootste leverancier aan derde landen met een exportvolume van 520.000 ton, gevolgd door Duitsland en Nederland met resp. 330.000 ton en 210.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.