Home

Achtergrond 281 x bekeken

Export pootgoed stijgt naar Midden-Oosten en Algerije

De export van pootaardappelen naar het Midden-Oosten stijgt.

En de export naar Algerije is bezig met een herstel. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie. De commissie heeft op een rij gezet hoeveel pootgoed tot en met februari is geëxporteerd van oogst 2007.

Libanon, Syrië en Saoedi-Arabië hebben meer pootgoed gekocht dan het jaar ervoor. Volgens Jan Hoogenboom, financieel manager van pootgoedhandelshuis HZPC, komt dat omdat die landen steeds meer consumptie-aardappelen leveren aan Irak. "Daarom hebben ze meer pootgoed gekocht."

Algerije kocht van 2001 tot en met 2004 jaarlijks zo’n 80.000 ton Nederlands pootgoed. Hoogenboom: "Toen veranderde Algerije de regels voor de knolaantallen en daalde de export sterk. Deze bestemming is nu bezig aan een herstel. De export naar Egypte loopt echter terug omdat Frankrijk en Schotland daar meer verkopen."

Ondanks dat het Midden-Oosten en Algerije meer Nederlandse pootaardappelen hebben gekocht, loopt de export achter ten opzichte van vorig jaar. Op 28 februari was 469.915 ton pootgoed van oogstjaar 2007 geëxporteerd. Vorig jaar was op die datum 483.905 ton pootgoed uitgevoerd van oogstjaar 2006.

De export naar Zuid-Europa is sterk gedaald, constateert commercieel directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico. "Veel akkerbouwers zijn in die landen gestopt met de aardappelteelt vanwege de lage aardappelprijzen en het tekort aan irrigatiewater."

Of registreer je om te kunnen reageren.