Home

Achtergrond 180 x bekeken 6 reacties

'Europees landbouwbeleid moet voedselcrisis bezweren'

Het gemeenschappelijk landbouwbeleid in Europa moet zo worden veranderd dat de "meest ernstige voedselcrisis in decennia" wordt beteugeld.

Dat stelt een nieuwe lobbyorganisatie, The Forum. Dat meldt persbureau Agra Europe.

Voorzitter is de voormalig eurocommissaris voor landbouw, Franz Fischler. Fischler, die van 1995 tot 2004 als eurocommissaris het landbouwbeleid vorm gaf, wordt voorzitter van de nieuwe lobbyclub. De overige initiatiefnemers zijn de European Landowners Organisation (ELO) en het Zwitserse biotechnologieconcern Syngenta.

"Landbouwbeleid is niet langer een Europese aangelegenheid, het is een wereldwijde zaak", aldus Fischler tijdens de oprichtingsbijeenkomst. “We hebben een beleidswijziging nodig. We kunnen de uitdagingen van vandaag niet het hoofd bieden met het beleid van gisteren."

Onder deze uitdagingen verstaat Fischler de groeiende wereldbevolking, de vraag naar een gezonder dieet, de noodzaak voor hernieuwbare energie en klimaatverandering.

The Forum wil een op één markt principes gebaseerd beleid op het gebied van voedsel en milieu. "Een dergelijk beleid zou je kunnen zien als een wereldwijde verantwoordelijkheid van de EU", aldus Corrado Pirzio-Biroli, vertegenwoordiger van de ELO. Productie moet volgens Pirzio-Biroli worden opgevoerd.

Moderne technologie speelt hierbij een volgens The Forum essentiële rol. Syngenta laat in een verklaring weten dat genetische modificatie van gewassen noodzakelijk zijn om de doelen van The Forum te steunen. "Het is berekend dat rond 2030 de wereld 50 procent meer voedsel nodig heeft."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  vraag me af hoeveel de gen-industrie Fichler moet betalen voor deze p.r. stunt

  wij hebben geen gen technologie nodig, maar wel hogere prijzen om meer voedsel te produceren.

 • no-profile-image

  gert

  nederlandse politici hebben hier lak aan ,ze laten polders onder water lopen en leggen natuurterreinen aan op goede landbouwgrond

 • no-profile-image

  gezonde geest

  Het knijpen van bemesting van gewone gewassen mag geen vrijbrief zijn om gen-technologie te introduceren.
  Als we gewassen voldoende mogen bemesten krijgen en houden we gezonde gewassen, minder ziektedruk en hogere opbrengsten.
  Maar ja, o.a. Monsanto verdient liever twee keer; één keer aan de gen-technologie en nog een keer aan bestrijdingsmiddelen. Zou er soms al overleg zijn geweest tussen de clubs en het "wetenschappenlijk bureau" -de Nicolaas Pierson Foundation- van Thieme met haar indirecte campangnesponsor Bayer.
  Deze zal haar toch niet alleen uit idealistisch oogpunt gesponsord hebben, of toch?

 • no-profile-image

  ricardo

  kijk je kunt wel roepen om meer produktie,maaar dan zul je eerst de bemesting aan moeten passen,b.v. ik heb een fosfaaatgehalte van 20 volgens Oosterbeek moet ik dan zowie zo meer dan 85 kg fosfaat per hectare geven om een optimale produktie te krijgen, maar volgens de minas mag ik maximaal 85 kg per ha bemesten, dus kun je die optimale produktie wel vergeten.

 • no-profile-image

  ricardo

  kijk naar het verleden, dat leert ons dat men pas gaat investeren in voedselproduktie na crisis, dus waarschijnlijk moet het eerst zover komen, jammer dan!!!

 • no-profile-image

  GB

  Boeren pas op uw zaak! Het "bezweren"van de z.g. voedselcrisis houdt in dat je voor veel minder rendement veel meer moet werken!Als boeren wereldwijd een beetje rustig aandoen kun je een leven hebben als een oliesjeik al dan niet met een harem. De politici rusten niet voor dat ze de boeren tegen elkaar uitgespeeld hebben, trap daar dus niet in.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.