Home

Achtergrond

Europarlement viert feestje

Het Europees Parlement heeft vandaag zijn vijftigste verjaardag gevierd.

Dat gebeurde in een slechts half gevulde plenaire zaal van het parlementsgebouw in Straatsburg met toespraken en muziek van het Europees Jeugdorkest.

De Sloveense premier Janez Jansa zei dat de grootste utdaging voor de EU is om er voor te zorgen dat er bij de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement, volgend jaar juni, meer kiezers naar de stembus komen. Bij de vorige verkiezingen in juni 2004 was de opkomst maar 45 procent en in sommige van de nieuwe lidstaten slechts 30 procent.

Parlementsvoorzitter Hans-Gert Pöttering noemde de uitbreiding van de EU met tien landen uit het voormalige oostblok het grootste succes van de EU.

Het Europees Parlement kwam op 19 maart 1958 voor het eerst bijeen, nadat op 1 januari van dat jaar tot oprichting was besloten. Het parlement begon met 142 parlementariërs uit zes landen, West-Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, België en Luxemburg. Er waren vier officiële talen. Tegenwoordig telt het parlement 785 parlementsleden en worden er 23 officiële talen gesproken in de parlementsgebouwen in Brussel en Straatsburg.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.