Home

Achtergrond 192 x bekeken

Europa vreest vertrek vervuilende bedrijven

De Europese regeringsleiders vrezen dat energieslurpende bedrijven die veel van het broeikasgas CO2 (kooldioxide) uitstoten, hun heil buiten de EU zullen zoeken waar ze met minder strenge regels worden lastiggevallen.

"Die verhuizing van industrieën kan ernstige problemen veroorzaken in de EU. Bovendien kan de uitstoot van CO2 over de hele wereld toenemen als de normen elders soepeler zijn'', zei de Sloveense premier en huidige EU-voorzitter Janez Jansa vandaag na afloop van een EU-top in Brussel. De vrees bestaat ook dat met het vertrek van grote bedrijven veel banen uit de EU verdwijnen.

Ook premier Jan Peter Balkenende betoogde dat de EU oog moet hebben voor de concurrentiepositie van bedrijven, zonder te tornen aan de afgesproken klimaat- en energiedoelen. Die houden in dat de EU in 2020 20 procent minder CO2 uitstoot dan in 1990 en als andere grote landen ook meedoen, 30 procent minder.

Vooral Duitsland pleitte er op de EU-top voor energie-intensieve industrieën (staal, cement, papier, glas en aluminium) te ontzien. Die krijgen volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel te maken met oneerlijke concurrentie als ze het moeten opnemen tegen bedrijven uit bijvoorbeeld China of India die niet gebonden zijn aan strenge regels voor de CO2-uitstoot.

Maar Merkel kreeg weinig steun van de andere leiders. EU-voorzitter Jansa zei dat de oplossing moet worden gezocht in een internationaal akkoord over de uitstoot van CO2. Dat zou volgend jaar in Kopenhagen moeten worden gesloten. Als dat lukt zijn de CO2-normen voor bedrijven overal ter wereld gelijk en is er geen oneerlijke concurrentie meer.

Ook Nederland vindt dat het mogelijke 'kooldioxidelek', zoals het dreigende vertrek van industrieën uit de EU wordt genoemd, het beste kan worden bestreden met een internationaal akkoord in Kopenhagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.