Home

Achtergrond 200 x bekeken

Esa detecteert menselijke CO2-uitstoot

Wetenschappers hebben met een satelliet voor het eerst op lokaal niveau de koolstofdioxide-uitstoot door menselijke handelen gemeten.

Dat maakte de Europese ruimtevaartorganisatie Esa vandaag bekend. "Dit is de eerste keer dat vanuit de ruimte is bewezen dat mensen verantwoordelijk zijn voor verhoogde CO2-uitstoot'', aldus klimaatdeskundige Piet Stammes van het KNMI. De metingen zijn in de periode 2003-2005 verricht boven Europa.

Voorheen werd de koolstofdioxide-uitstoot wel wereldwijd gemeten, maar met de satelliet kan op lokaal niveau de natuurlijke CO2-toename worden weggefilterd. De metingen zijn verricht met het ruimte-instrument Sciamachy, een sensor die de chemische samenstelling van de atmosfeer meet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.