Home

Achtergrond

Emigratiebeurs trekt recordaantal bezoekers

De Emigratiebeurs heeft dit jaar een recordaantal bezoekers getrokken. Ongeveer 12.000 mensen lieten zich in Nieuwegein informeren over een verhuizing naar het buitenland, 3000 meer dan vorig jaar.

Dat heeft directeur Frans van Houten vandaag bekendgemaakt. "Het is niet goed voor het land, maar wel voor de beurs'', voegde hij daar aan toe. Het viel de directeur vooral op dat zich dit jaar opvallend veel jonge gezinnen meldden. "De belangrijkste reden voor emigratie is nog steeds de behoefte aan meer ruimte en meer rust.'' De populairste emigratiebestemmingen zijn nog steeds landen als Canada, Zweden en Australië.

Ook de Nederlandse Antillen zijn dit jaar volgens Van Houten opvallend populair om heen te verhuizen. "Er is veel werkgelegenheid op de eilanden'', weet hij. "En er is nog veel ruimte om een eigen bedrijf te beginnen. In Nederland is de markt in dat opzicht wel een beetje verzadigd.''

De sociale commotie rond de film van Geert Wilders wordt wel door veel mensen genoemd als reden om Nederland te willen verlaten, maar is zeker niet de belangrijkste. "Maar het blijft een feit dat dit soort maatschappelijke ontwikkelingen in meer of mindere mate leidt tot een stijging van het aantal emigraties'', legt de directeur uit. "Dat zagen we ook na de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh.''

Gemiddeld neemt meer dan 80 procent van de bezoekers van de Emigratiebeurs ook daadwerkelijk het besluit om Nederland te verlaten. Het totale aantal emigranten ligt al een paar jaar rond de 126.000.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.