Home

Achtergrond

Elektronische sigaret baart organisaties zorgen

Verschillende organisaties hebben minister Ab Klink van Volksgezondheid een brief gestuurd waarin ze hem vragen om een onderzoek naar de elektronische sigaret.

Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en GGD Nederland vragen om een onderzoek naar de gezondheidsrisico's.

Zo zouden de e-sigaretten zo'n hoog gehalte aan nicotine hebben, dat ze hartkloppingen veroorzaken. Ook bestaat volgens hen het risico dat astmapatiënten last hebben van de dampen. Lies van Gennip van Stivoro, een organisatie die roken ontmoedigt en de brief ook ondertekende, bevestigde maandag berichtgeving van die strekking in het AD.

De elektronische sigaret heeft veel uiterlijke kenmerken van een gewone sigaret. De elektronische variant bevat echter geen teer en tabak.

Met de brief reageerden de organisaties op het besluit van Klink om reclame voor de elektronische sigaret niet toe te staan. Hij beschouwt het als een geneesmiddel. De sigaret mag wel op de markt blijven. Klink heeft zijn Europese collega's en de Europese Commissie vorige week gevraagd een lijn te trekken over de elektronische sigaret.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een waarschuwing doen uitgaan voor de sigaret. Volgens haar is te weinig bekend over het product, onder meer over mogelijke schadelijke effecten op de lange termijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.