Home

Achtergrond 337 x bekeken

Eiproductie in EU daalt in 2008 met 2 procent

De eiproductie in de Europese Unie daalt dit jaar met 2 procent tot 104 miljard stuks.

Deze voorspelling komt van de Vooruitzichten werkgroep Pluimveevlees en Eieren in Brussel. De meeste Europese lidstaten verwachten dat de productie van eieren dit jaar stabiliseert of licht afneemt. Alleen Frankrijk, de grootste producent van eieren in de EU, en een aantal kleine productielanden verwacht nog een gematigde groei in 2008.

De Europese Unie produceerde in 2007 ruim 106 miljard stuks, dit betekent een daling van 1,2 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Duitsland en Nederland realiseerden in 2007 nog een kleine productiegroei, maar verder daalde productie in bijna alle overige lidstaten.

De Nederlandse productie is volgens de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) in 2007 met ruim 2 procent toegenomen naar 9,4 miljard stuks. De consumptie bleef gelijk. Vooral de export van eieren en eiproducten nam in 2007 met 3,5 procent toe, met name naar Duitsland, België, Tsjechië en Zwitserland.

In Frankrijk nam de productie met bijna 2 procent af tot ruim 14 miljard stuks. De Spaanse afgevaardigden in de Brusselse werkgroep meldden een teruggang met 5 procent naar 11,5 miljard stuks. Het land ondervond veel hinder van de sterk opgelopen eierprijzen in Europa. De binnelandse consumptie bleef nog wel redelijk op peil, maar de export stond volgens de afgevaardigden behoorlijk onder druk.

De productie van eieren van nieuwe EU- lidstaten Roemenië en Bulgarije lag in 2007 op respectievelijk 6 miljard stuks en 1,7 miljard. In beide landen is de productie van eieren de laatste jaren redelijk stabiel van omvang.

Of registreer je om te kunnen reageren.