Home

Achtergrond 288 x bekeken 7 reacties

Efsa positief over transgeen koolzaad

Het transgene koolzaad T45 van Bayer is even veilig als niet-transgene soorten en kan zonder bezwaar worden benut voor mens en dier.

Dit stelt de Europese voedselautoriteit Efsa in een advies over het gewas. Bayer heeft een hertoelating aangevraagd voor het gebruik van olie van het transgene gewas en wil daarnaast een toelating voor de teelt en verwerking in Europa

De moleculaire karakteristiek van de het T45-koolzaad geeft geen aanleiding tot zorg over de veiligheid. Het gewas en onderdelen daarvan lijken geen gevaar te vormen voor het milieu, zo komt naar voren uit veldproeven.

Het blijkt bijvoorbeeld niet dat het koolzaad nieuwe gifstoffen vormt. Uit een 42 dagen durende voedertest met vleeskuikens komen bovendien geen afwijkingen naar voren ten opzichte van dieren die zijn gevoederd met gewoon koolzaad.

Het T-45 koolzaad is glyfosaat-resistent. Het beoogde voordeel hiervan is dat het met minder bestrijdingsmiddelen kan worden geteeld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Anne van den Hof

  Van dit bericht word ik niet veel wijzer. Wat wordt er door Bayer nu gevraagd? Wil ze de teelt in Europa voor het produceren van olie of voor veevoer of voor allebei of zelfs voor de consumptie van mensen? Is het voorgekomen dat vleeskuikens binnen 42 dagen ziek werden van een proef en waar ging het toen om? Stel dat de vleeskuikens niet ziek worden, kunnen de consumenten van vleeskuikens dan niet toch ziek worden omdat bijv. een zoogdier (waaronder "de mens" )anders in elkaar zit dan een kuiken? Het kan toch dat kuikens ziektedragers worden en op welke ziekten zijn getest? Op mensen is ook getest of ze ziek werden van gentech. Bij navraag is alleen bekend dat getest is op allergieën. Toch is mij bekend dat mensen veel meer ziekten kunnen ontwikkelen dan alleen een allergie. Zelfs meerdere tegelijk en ook nog in allerlei gradaties. Dat was de wetenschappelijk onderzoeker kennelijk even ontgaan. Kortom: weer een onderzoek dat als waardeloos de prullenbak in kan.

 • no-profile-image

  Wieteke van Dort

  Ja, Wieteke heeft een alternatief. En wel de push pull methode van de in Kenia werkende wetenschapper Zeyaur Khan. Napiergras rond de maisvelden om de stengelboorders te lokken. Werkt! En desmodiumzaad om het heksenkruid te weren, dat parasiteert op de wortels van de maisplant. Een succes en volkomen natuurlijk. Lees www.talk200.nl/docu/verslagochtend.doc
  de 1 na laatste pagina.

 • no-profile-image

  Miep Bos

  Het gewas en onderdelen daarvan "lijken geen gevaar te vormen voor het milieu", zo komt naar voren uit veldproeven.

  Altijd weer de zelfde zinnetjes, zeker weten, doet men het niet. "Lijken geen gevaar".
  Waar hebben we dat meer gehoord?
  Verder;

  " Uit een 42 dagen durende voedertest met vleeskuikens komen bovendien geen afwijkingen naar voren ten opzichte van dieren die zijn gevoederd met gewoon koolzaad".

  45 dagen, hallo kan het nog korter! en daar basseert men zijn conclusies op!
  Schande!!

  Zie ook www.gentechvrij.nl

 • no-profile-image

  Anne v.d.Hof

  Het lijkt mij heel zinnig om met elkaar te spreken over haalbare alternatieven voor gentech, voor schadelijke bestrijdingsmiddelen etc.. Om samen te praten over betere onderzoeken, over onze verantwoordelijkheid naar de volgende generatie. Is het bijv. waar of niet waar dat de inzet van bestrijdingsmiddelen tot gevolg heeft dat er een afhankelijkheid gaat ontstaan van die middelen omdat de natuur niet meer de kans krijgt om zelf te selecteren op sterke gewassen. We "helpen" de kneusjesplanten en krijgen daar weer zaad van en zo verzieken we de kwaliteit? Hoe voer je een zinvolle discussie met elkaar terwijl er zoveel strijdige belangen spelen op een ander vlak dan de inzet van bestrijdingsmiddelen en het introduceren van gentechvoedsel en producten op de vrije markt? Tot maar blijven proberen?

 • no-profile-image

  gert

  zonder gewasbeschermingsmiddelen was er grote hongersnood in de wereld,zelfs in afrika wordt het veelvuldig gebruikt tegen sprinkhanen en gewasziekten.De late lienshow begint nu.Gewasbeschermingsmiddelen zijn bovendien erg duur, als het niet nodig is wordt ze ook niet gebruikt.Het duurt jaren voordat een nieuw produkt op de markt mag verschijnen net als bij geneesmiddelen.heeft wieteke een alternatief?

 • no-profile-image

  Wieteke van Dort

  Dat sprookje van minder bestrijdingsmiddelen is allang in rook opgegaan bij de genetisch gemanipuleerde soja en katoen. Er werd evenveel of meer gespoten. Waarom spelen we dit spel mee? Niemand wordt hier beter van behalve de chemische concerns.
  De massale sterfte van bijen en andere insecten, waardoor fruitbomen en andere gewassen niet bevrucht worden is alarmerend genoeg!
  Als een generatie later blijkt dat gentech levensgevaarlijk blijkt is het te laat.

 • no-profile-image

  Alex van Dijk

  Kuikens zijn 42 dagen gevoederd en werden niet ziek. Dus kan geconcludeerd worden dat mensen er ook wel niet ziek van zullen worden? Lijkt me geen betrouwbaar wetenschapelijk onderzoek. En koolzaad verspreid zich heel gemakkelijk naar de natuurlijk populatie. Wanneer wordt er eens serieus gekeken naar de noodzaak van zulke ingrepen, en niet alleen naar het economisch gewin van 1 bedrijf?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.