Home

Achtergrond 2 reacties

'Eerst vaccineren tegen bluetongue in Limburg'

De vaccinatie tegen bluetongue moet dit voorjaar beginnen het Zuiden. Dat bepleit de vakgroep Rundvee- en Schapenhouderij van de LLTB.

De LLTB wil tegenwicht bieden aan de hardnekkige geruchten dat de inentingen eerst in het Noorden worden uitgevoerd, indien te weinig vaccin beschikbaar is in het voorjaar. Vakgroepvoorzitter Co Hartman: "Er zijn voldoende argumenten om aan te tonen dat de druk het hoogst is in het Zuiden."

De vakgroep wijst erop dat de uitbraken de afgelopen jaren steeds in Zuid-Nederland begonnen en daarna richting Noord-Nederland verspreidden. De LLTB vindt het daarom logisch eerst in het Zuiden bescherming op te bouwen.

Daarnaast was in 2006 en 2007 de schade in het Zuiden het grootst. Ook Engeland begint bijvoorbeeld eerst in te enten in de zwaarst getroffen gebieden, aldus de LLTB.

Ook bestrijdt de Limburgse vakgroep het argument om in Noord-Nederland te beginnen met de vaccinatie - door de besmettingen van de afgelopen jaren zouden dieren in het Zuiden voldoende weerstand hebben opgebouwd. De LLTB wijst erop dat dieren die in 2006 bluetongue kregen, ook in 2007 besmet raakten. Ook veel jonge dieren hebben nog geen bescherming, aldus de vakgroep.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  blauwtong

  Als de overheid besluit het noorden voorrang te geven met enten is dit een (rechtmatig of onrechtmatig) overheidsbesluit. Maar met de wetenschap van de overheid dat in het zuiden de klappen vallen (en zijn gevallen) waardoor ondernemers in de problemen kunnen komen wordt een kleine groep van de maatschappij onevenredig benadeeld. Hierdoor zal de overheid haar veranwoording dienen te nemen en over gaan tot het toekennen van bestuurscompensatie aan deze groep,wegens een rechtmatig overheidsbesluit, óf zal de ondernemer bij de overheid noodgedwongen een schadeclaim moeten indienen vanwege een onrechtmatige daad.

 • no-profile-image

  gj

  Het Noorden of het Zuiden?
  Begin maar in Noord Drenthe lijkt mij!
  Alle gekheid. Ik denk dat LNV spelletjes speelt. Willen zij eigenlijk wel vaccineren?
  Enkele dagen geleden op Boerderij berichten: Intervet gaat tig miljoen doses leveren aan Frankrijk. Leg als LNV maar ogenblikkelijk een claim neer. Eigen, nederlands vee, eerst!
  Zonodig de licentie van Intervet intrekken als zij daaraan geen gehoor willen geven.
  Kortzichtig he? Ja maar onze dieren mogen niet creperen zoals in de beide voorgaande jaren. De Fransen werden bovendien door de overheid wel gecompenseerd. LNV liet zowel onze dieren stikken als ook de eigenaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.