Home

Achtergrond

Ecohuis Steenwijk ontruimd

Het Ecohuis in Steenwijk is dinsdagmiddag ontruimd nadat zes actievoerders van GroenFront! het pand hadden bezet.

Vier van hen hadden zich in het huis vastgeketend, meldde de politie. Omdat de actievoerders het pand weigerden te verlaten, is de ME het huis binnengedrongen. Het zestal is aangehouden.

De actievoerders, twee vrouwen en vier mannen, wilden met de bezetting sloop van de omstreden woning voorkomen. De bestuursrechter in Zwolle bepaalde maandag dat de gemeente Steenwijkerland gerechtigd is de met hergebruikte materialen gebouwde woning te slopen.

Het houten huis is inzet van een jarenlange juridische strijd tussen de bouwer en de gemeente Steenwijkerland. Omwonenden klaagden lange tijd over de volgens hen rommelige omgeving rond het pand. Na enkele gerechtelijke uitspraken verviel de grond waarop het huis staat terug aan de gemeente.

Afgelopen woensdag werd bouwer Jan Husslage in zijn woning aangehouden, omdat hij zich op verboden terrein bevond, daar vernielingen had gepleegd en door middel van braak of een poging daartoe spullen heeft gestolen, aldus de politie. Hij werd na verhoor 's avonds weer vrijgelaten.

Het huis wordt op zeer korte termijn gedemonteerd, zei een woordvoerder van de gemeente. "Mogelijk gebeurt dat vandaag al. Tot die tijd wordt het pand bewaakt om nieuwe kraakacties te voorkomen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.