Home

Achtergrond 2 reacties

EU wil haast met WTO-overleg

De EU-landen hebben haast met het overleg voor een vrijere wereldhandel, zo hebben ministers van Handel van de EU-landen vandaag laten weten.

Ze hopen op een WTO-akkoord voordat eventueel Barack Obama of Hillary Clinton aantreedt als Amerikaans president. Beiden zijn terughoudend met vrijhandel.

Naar verwachting komen de ministers van circa 160 landen in april bijeen in de Zwitserse stad Genève. Ambtenaren hebben dan zeven maanden de tijd om details uit te werken bij de wereldhandelsorganisatie WTO.

”Een strak schema”, erkende staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) in Brussel na het EU-beraad. ”Maar de belangen zijn groot. Zo’n akkoord kan honderden euro’s voordeel per jaar opleveren voor Nederlandse gezinnen.” Heemskerk annuleert zonodig een handelsreis naar Brazilië als het overleg rond 14 april plaatsvindt.

Nederland, Scandinavische landen en Groot-Brittannië zijn van oudsher grote voorstanders van de vrijere handel. Maar Frankrijk hamerde vandaag opnieuw op de bescherming van de Europese landbouw, vooral de wijnbouw.

Heemskerk: ”Informeel waren we het zondag eens dat het nu een gunstig tijdstip is voor een WTO-doorbraak. In het formele deel klinken dan wat meer bezwaren. Dat is deels voor de bühne: als je bij onderhandelingen zegt dat je iets erg graag wilt, betaal je daar te veel voor.”

Heemskerk ziet groot voordeel bij lagere invoerheffingen voor landbouwproducten in de wereld. ”Nederland is de tweede of derde grootste exporteur van agrarische goederen. Wij hebben dus erg veel belang bij opener grenzen.”

De Europese landen willen zelf graag meer toegang voor hun industriële producten bij opkomende landen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ad Leijten

  Agrarisch Nederland heeft nauwelijks te winnen met verlagingen van invoertarieven voor land- en tuinbouwproducten elders in de wereld. De belemmeringen voor Nederlandse exporten van agrarische producten naar 3e landen liggen op het terrein van fytosanitaire en veterinaire handels- belemmeringen: de zogenaamde sps-maatregelen. En deze sps-maatregelen staan niet op de agenda voor de Doharonde/WTO.
  Wel heeft Agrarisch Nederland erg veel te verliezen bij de beraamde aanpak in deze WTO-ronde. Bovendien valt er voor Nederland nauwelijks hierbij profijt binnen te halen voor meer exporten van onze diensten en industriële producten.
  Ad Leijten.

 • no-profile-image

  sloeber

  Ze bedoelen: We zetten de grens open voor goedkope landbouwproducten uit b.v. Brazilië dan kunnen we misschien wat meer industriegoederen exporteren.Of misschien is het wel goed voor de banken en verzekeraars. Wel vreemd dat de landbouw altijd de pineut is, wij moeten blijkbaar de rest van de economie aan de gang houden want op eigen kracht kunnen ze het niet. In Brazilië lachen ze zich rot trouwens. En dat praatje van dat het zo goed is voor de Nederlandse landbouw want die exporteren zo veel is nog nooit in cijfers bewezen.Integendeel, als je even zoekt op het net kun je het zelf zien hoe het zit.

Of registreer je om te kunnen reageren.