Home

Achtergrond

EU informeert medewerkers over verschijnen Fitna

De Europese Commissie heeft alle vertegenwoordigers van de Europese Unie (EU) in islamitische landen onlangs geïnformeerd over de anti-Koranfilm van Tweede Kamerlid Geert Wilders.

De woordvoerder van Eurocommissaris Franco Frattini (Justitie) bevestigde vandaag een bericht daarover in de Volkskrant. De nog te verschijnen film leidt binnen de EU tot zorgen over mogelijke gevolgen voor EU-missies. De mededeling van de Commissie moet ervoor zorgen dat de medewerkers zich kunnen voorbereiden op bepaalde vragen.

De woordvoerder van Commissievoorzitter José Manuel Barroso zei vagmiddag dat het gebruikelijk is dat de Commissie EU-delegaties over de hele wereld informeert over wat er gaande is in Europa.

"Het is belangrijk om te weten dat gebeurtenissen hier gevolgen kunnen hebben voor de contacten die zij onderhouden in de landen waarin zij zich bevinden,'' zei hij.

De woordvoerder wilde niet verder ingaan op speculaties over de film: "Ons standpunt over de vrijheid van meningsuiting is bekend en wij zien niet in waarom wij nu speculaties verder moeten gaan voeden.''

De Commissiewoordvoerder wilde niet preciseren wat dat standpunt is, maar zal dat binnenkort wel moeten doen. Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert heeft dinsdag vragen aan de Commissie gesteld over haar standpunt over de vrijheid van meningsuiting, naar aanleiding van de aanstaande Wildersfilm. Zij verzoekt de Commissie en de Europese Raad om onvoorwaardelijke steun als de film openbaar wordt gemaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.