Home

Achtergrond 180 x bekeken

EU harder over film Wilders dan Nederlands kabinet

De Europese Unie oordeelt een stuk harder over de film Fitna van Geert Wilders dan het Nederlands kabinet.

Zei premier Jan Peter Balkenende donderdag nog dat de film geen ander doel dient "dan het kwetsen van gevoelens'', de EU stelt nu in een verklaring van voorzitter Slovenië dat de film geen ander doel dient dan het "aanwakkeren van haat''.

Slovenië spreekt in de verklaring namens de 27 EU-landen, dus ook namens Nederland. Het verschil in bewoording is opmerkelijk omdat het kwetsen van gevoelens in Nederland niet strafbaar is, maar het aanwakkeren van haat wel.

De Slovenen stellen verder dat de EU "volledig'' achter de verklaring van de Nederlandse regering staat. Toch schrijven ze: "We geloven dat daden, zoals in de bovengenoemde film, geen ander doel dienen dan het aanwakkeren van haat.''

Nederlandse strafrechtsdeskundigen menen dat er in Fitna geen sprake is van het aanzetten tot haat. Wilders zou zich daarmee voor de Nederlandse wet niet strafbaar maken.

Slovenië stelt verder dat de EU-landen het principe van vrijheid van meningsuiting, "deel van onze waarden en tradities'', aanhangen. Maar dat moet wel worden uitgeoefend in een ,,geest van respect'' voor andere religies, geloven en overtuigingen. "Wederzijdse tolerantie en respect zijn universele waarden die we hoog moeten houden'', stelt de verklaring.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.