Home

Achtergrond 318 x bekeken

EC: Toeslagrechten zijn van pachter

De Europese Commissie vindt dat de toeslagrechten van de pachter zijn en niet van de verpachter. Het Europese landbouwbeleid is bedoeld om de inkomens van de landbouwers te verbeteren in plaats van dat van de landeigenaren. Deze mening heeft echter geen juridische basis. Tot dusver oordeelde een rechter in Nederland dat na afloop van de pacht de toeslagrechten voor de halve waarde aan de verpachter moeten worden overgedragen. Een hoger beroep loopt.

Landbouwminister Gerda Verburg vroeg de Europese Commissie (EC) om een mening naar aanleiding van een proefproces over het eigendom van toeslagrechten bij pacht in Nederland. Het gerechtshof in Arnhem buigt zich nu over een zaak, waarbij de pachtkamer van de rechtbank in Zwolle vond dat de pachter de toeslagrechten (bedrijfstoeslag) moet overdragen aan de verpachter tegen de helft van de waarde bij de beëindiging van de pacht. Ook was de pachter niet vrij de toeslagrechten te vervreemden naar derden.

Dat de toeslagrechten naar de verpachter gaan, is volgens de EC en Verburg onterecht. Een van de doelstellingen van het Europese landbouwbeleid en de regeling voor de bedrijfstoeslag is het verhogen van de individuele inkomsten van 'personen die zich bezighouden met landbouw'. De minister en de EC stellen dat er geen regels gemaakt zijn die de toeslagrechten aan grondbezitter toekennen.

In het proefproces stonden LTO-Noord en de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) tegenover elkaar. Het Agrarisch Dagblad gaat in op de standpunten van de FPG. Met de uitspraak van de pachtkamer blijven grond en toeslagrechten gekoppeld en is de nieuwe pachter verzekerd van steun uit Brussel. De FPG denkt samen met Willem Bruil van het Instituut Agrarisch Recht dat de hogere rechter het oordeel van de pachtkamer zal bevestigen. Verder zeggen ze dat het gerechtshof niet naar Verburg en de EC hoeft te luisteren en dat die zich hier onterecht inmengen in de rechtsgang.

Lees ook Verpachter heeft recht op helft van toeslagrechten

Meer informatie Agd.nl, 25 maart 2008: Nuttige inmenging

Meer informatie LNV, 25 maart 2008: Pacht en bedrijfstoeslagen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.