Home

Achtergrond 162 x bekeken 3 reacties

'Duurzaamheidseisen Verburg niet realistisch'

De duurzaamheidseisen van landbouwminister Gerda Verburg zijn niet realistisch.

Dit vindt 82 procent van de grotere melkveehouders in Nederland. Toch vindt 90 procent van de ondervraagde melkveehouders het wel belangrijk bij groei rekening te houden met duurzaamheid. Dat blijkt uit een enquête die is afgenomen onder 200 grotere melkveehouders tijdens drie VIP-dairycongressen. Die werden begin deze maand door Alta, For Farmers en ING gehouden. De vragen richten zich op de toekomst van grotere en groeiende melkveebedrijven.

90 procent van de veehouders verwacht dat er in 2020 nog twee type melkveebedrijven bestaan: de familiebedrijven met 75 tot 150 stuks melkvee en de grootschalige bedrijven met 500 tot 1.500 melkkoeien.
De redenen om te willen groeien lopen meer uiteen. Zo wil 33 procent van de melkveehouders groeien uit ambitie, 29 procent omdat ze meer rendement en inkomen willen verkrijgen en 22 procent voor het arbeidsplezier. 86 procent van de geënquêteerden zegt klaar te zijn om te groeien als ondernemer.

Als beperkende factor voor de groei van de onderneming geeft 36 procent de beschikbaarheid van kapitaal als reden. De beschikbaarheid van grond en arbeid is voor respectievelijk 23 en 18 procent een beperkende factor voor de groei.
Met personeel denkt 78 procent van de ondernemers meer vrijheid te krijgen. 17 procent van de ondervraagde boeren hoopt dit maar gelooft er niets van.

Een optimum in schaalgrootte ligt volgens 40 procent tussen de 200 en 400 melkkoeien. Voor 26 procent is er geen limiet in schaalgrootte. De kostprijs mag volgens 55 procent van de ondervraagde veehouders niet meer zijn dan 10 cent per kilo.
Van de 200 respondenten heeft bijna de helft een quotum tussen de 1 en 1,5 miljoen kilo melk. 27 procent geeft aan een quotum van meer dan 1,5 miljoen kilo te hebben.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerenverstand

  Kringloopdenken is een duurzame manier van verstandig boeren.Als je de tools weer hebt om de natuur voor je te laten werken dan is de input op bedrijven weinig.En het vliegwiel gaat langer door. Weer ruiken en voelen zoals met de zode proef geeft veel inzichten. Jammer dat de regelgeving zo weing ruimte geeeft voor dit kringloop denken.
  Gezonde bodems geven ook gezonde planten en dieren.En een gezonde Nederlander. Dus de spiraal van alleen meer kan ook worden om gebogen naar kwaliteit en efficient. Een win, win spiraal om hoog.

 • no-profile-image

  bianca

  is geitenmelk niet veel gezonder? minder investering, betere mest.

 • no-profile-image

  bussy-girl

  Geiten melk of koeienmelk de maatschappij (lees de bevolking) heeft toch voedsel nodig melk vlees enz enz.
  Schaalvergroting is belangrijk en duurzaamheid ook, maar de minister wil iets wat alleen theoretisch haalbaar is.
  In praktijk betekent dat een hoop extra onkosten om te verbouwen en bij te bouwen, dit kan beter verspreid worden als men toch aan uitbreidng toe is of verbouwing noodzakelijk blijkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.