Home

Achtergrond 176 x bekeken

Duiven op de Dam verhuizen naar rest van stad

Veel duiven op de Dam in Amsterdam hebben zich verplaatst naar andere delen van de stad.

Dat komt doordat hun til op de parkeergarage van de Bijenkorf in februari wegens een verbouwing weg moest, maar het stadsdeel Centrum nog geen nieuwe plek voor het onderkomen heeft kunnen vinden.

Dat zei een woordvoerster van de Dierenbescherming vandaag. Volgens haar nemen de overlast en het aantal vogels hierdoor mogelijk toe. Ook is ze bang dat sommige duiven doodgaan.

Van de drie- tot vierhonderd beesten die voorheen op de parkeergarage nestelden, zijn er nog maar circa 75 over. De rest is op zoek gegaan naar andere plekken om een nestje te bouwen. In de til werden de eieren van de duiven vervangen door kalkeieren, waardoor de populatie afnam. Dat gebeurt nu niet meer.

Vrijwilligers mogen tot dinsdag wel nog voer strooien op de parkeergarage, maar daarna niet meer. De woordvoerster van Dierenbescherming noemt het "heel erg triest'' dat er niet op tijd een nieuw onderkomen voor de vogels is.

Een woordvoerder liet weten dat Amsterdam-Centrum de zorgen van de Dierenbescherming deelt. Volgens hem is het stadsdeel "heel ver'' met het vinden van een nieuwe locatie. Voor de winter moeten de vogels weer in hun til terecht kunnen.

De duiven in de Amsterdamse binnenstad veroorzaken jaarlijks flinke financiële schade. Ze poepen monumentale gebouwen onder en zorgen voor verstopte regenpijpen en dakgoten door daar nestjes te bouwen. Het stadsdeel zette daarom in 2004 een duiventil neer om de beesten daar naartoe te lokken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.