Home

Achtergrond 213 x bekeken

Duitsland bezorgd om duinen

Deze winter hebben al vijftien stormvloeden aanzienlijke schade toegebracht aan de Nedersaksische kust en de duinen van de Oost-Friese Waddeneilanden.

Een woordvoerster van de aan Nederland grenzende deelstaat meldde vandaag dat vooral de eilanden Juist en Langeoog de nieuwe zorgenkindjes zijn.

Ook de directeur van de kustbescherming van de deelstaat Sleeswijk-Holstein bericht over enorm zandverlies aan duinen en stranden. De kans op nieuwe stormvloeden is tot begin april aanzienlijk.

Vooral 'orkaan Emma' van 1 maart en de stormvloed van 9 November 2007 hebben veel schade aangericht. De deelstaat Nedersaksen heeft afgelopen zomer nog alle zwakke duinen verstevigd. In totaal hebben de autoriteiten in de afgelopen jaren 10 miljoen euro besteed aan de bescherming van de eilanden.

In Sleeswijk-Holstein is ongeveer 1,3 miljoen kubieke meter zand weggeslagen van de kust. De deelstaat zet op de zwaarst getroffen plekken biotechnische middelen in. Er worden vangschermen voor het zand opgesteld en helmgras geplant.

Sinds november 2006 hebben zich 28 stormvloeden op de Duitse Noordzeekust gestort. Klimaatverandering is niet de oorzaak van het hoge aantal, stelt een woordvoerster van de deelstaat Nedersaksen. Sommige periodes kennen meer stormvloeden dan anderen. De jaren tussen 2000 en 2005 waren betrekkelijk rustig.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.