Home

Achtergrond 188 x bekeken 2 reacties

Duitse medici waarschuwen voor verdwenen gewaande veldkoorts

Duitse epidemiologen waarschuwen met het oog op het komende oogstseizoen op het risico op veldkoorts.

De veel op een ernstige griep en voedselinfectie lijkende ziekte heeft vorig jaar voor het eerst sinds 40 jaar in Duitsland weer op relatief grote schaal de kop opgestoken. Volgens het Robert Koch Institut (RKI) in Berlijn vond in juli 2007 een uitbraak plaats onder enkele tientallen Oost-Europese aardbeienplukkers op een bedrijf in Düren. Een aanzienlijk deel van de patiënten belandde voor langere tijd in het ziekenhuis.

Gezien de onbekendheid met de ziekte onder de medici werd in eerste instantie gedacht aan een besmetting in de salmonellasfeer, maar door intensieve samenwerking met de medische instanties in de landen van herkomst van de getroffenen kwam vast te staan dat het ging om een uitbraak van zogenoemde leptospira grippotyphosa.

Een vergelijkbare bacteriële besmetting deed zich eind jaren 60 voor onder erwtenplukkers, reden waarom de ziekte in de volksmond ook een tijdlang bekend stond als de erwtenplukkerskoorts. De voor de besmetting verantwoordelijke bacterie wordt primair overgebracht door veldmuizen.

Oogstpersoneel en telers worden daarom door het RKI aangeraden attent te zijn op het risico, dat kan worden beperkt door de percelen elke dag voorafgaande aan het werk af te onderzoeken op de aanwezigheid van dode muizen. Bij wonden aan de handen dienen waterdichte pleisters te worden gedragen of handschoenen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Zegt het voort..
  Dinsdag komt er een vaccin beschikbaar!

 • no-profile-image

  Ruud

  Toevallig? Dinsdag 1 april? Bedenk zo'n grap bij minder ernstige ziektes.

Of registreer je om te kunnen reageren.