Home

Achtergrond 234 x bekeken 9 reacties

Duitse boeren eisen geld

De Duitse boerenfederatie DBV eist dat de Europese Unie in de overgang naar het quotumloze tijdperk in 2015 jaarlijks 1,5 tot 2 miljard extra betaalt aan de Europese melkveehouderij.

Dit maakte DBV vandaag bekend tijdens de presentatie van het 'begeleidingsprogramma melk'. Het geld is bedoeld om flankerende maatregelen te financieren, zoals investeringssubsidies bij uitbreiding en modernisering van bedrijven.

Uitgaande van het Duitse aandeel van 19 procent in de Europese melkproductie, vloeit bij instemming 327 miljoen euro naar de Duitse melkveehouderij.

De genoemde subsidies bij investering in stalbouw vergen voor Duitsland 135 miljoen euro extra per jaar. De overige 192 miljoen wil de bond uitgetrokken zien voor een betrouwbare honorering van de melkveehouderij in gevoelige gebieden.

Voor het begeleidingsprogramma moet volgens het DBV een speciaal EU-melkfonds worden gevormd. De financiële ruimte daarvoor is volgens de DBV in Brussel aanwezig door besparingen op middelen voor marktregulering, zoals exportsubsidies.

Voor Nederland, dat 8,5 procent van de zuivelproductie voor zijn rekening neemt, zou tussen de 127,5 en 170 miljoen euro beschikbaar komen. Toch is de LTO enigszins voorzichtig.

Voorzitter Albert Jan Maat: "We zijn tegen investeringssubsidies omdat het al heel snel tot concurrentievervalsing leidt. We zetten liever in op innovatie en nieuw beleid voor groene en blauwe diensten."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  poeh

  Wat is dat een rare reactie van de Boer. Alleen voor de intensieve veehouderij ?? Noem eens 1 ding wat ze geregeld hebben voor de varkenshouders. Onder tussen hebben ze alleen oog voor de melkvee. Geen nh3 maartegelen, degoratie enz enz. Wel heb je gelijk dat vion en lto 2 handen op 1 buik zijn, maar de belangen van vion en varkenshouders liggen mijlen ver uiteen. Je heb trouwens ook gelijk dat je alleen lid bent van de NMV, ik ben ook alleen lid van de NVV. De vakbonden komen tenminste op voor hun leden !

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Helemaal eens met LTO. Het is belachelijk om de boeren die nooit hebben gemoderniseerd en dus hun geld ergens anders voor hebben gebruikt, nu over de rug van de belastingbetaler te gaan subsidieren om hun bedrijf op orde te krijgen. Al helemaal tegenover de boeren die dit wel met eigen kapitaal hebben gedaan.

 • no-profile-image

  Boer Piet uit

  Ik ben het ook eens met de LTO Je kunt de achtergebleven ondernemers die niet met de tijd mee zijn gegaan niet met veel geld sponseren. Dit is een oneerlijke zaak. Subsidie leid uiteindelijk vaak tot een hogere kostprijs.
  Modernisering van de sector zullen we zelf moeten doen! Dus zelf de broek ophouden.
  Nu dus stoppen met investeren in te dure trekkers en gebouwen en grond, breng je kostprijs moet naar 23 eurocent per liter. Ben je niet afhankelijk van de grillen van de EU, Succes verzekerd, Groet van

 • no-profile-image

  dirk

  Langzaam Ten Onder

 • no-profile-image

  gli

  Laat ik het nu falikant oneens zijn met de vorige reacties. Het zullen zeer waarschijnlijk de managers zijn die denken dat zij de megabedrijven in de toekomst in eigendom zullen hebben of op zijn minst zullen leiden. Ik vind dat de LTO wel heel erg ver is afgedwaald van het standpunt dat zij er voor alle leden is. Ook voor die leden die op een zeker moment ietsje zijn achtergebleven. Het is steeds meer: de sterkere dienen te overleven en de anderen hebben pech gehad. En vaak wordt er dan aan toegevoegd : door eigen schuld!
  Normen en waarden? Zou het niet goed zijn dat die in de economie ietsje meer opgeld doen? Keihard zal het antwoord zijn: "Je past niet in de kapitalistische maatschappij!" Dat vind ik zeker geen negatieve opmerking in mijn richting.
  Maar ik vind me zelf wel een realist. Dat houdt in dat ik me zeer goed realiseer dat mensen, maar vooral ook (jonge) ondernemers radicaal anders denken.
  Die zijn opgevoed in een andere tijd dan ik. Daar hebben we de komende decennia mee te maken en ik denk dat Albert Jan Maat er goed aan doet, vanuit zijn functie geredeneerd, hier rekening mee te houden. Ik vind het wel bijzonder jammer dat andere opvattingen geheel ondergesneeuwd raken bij de moderne LTO. Ik zou van een dergelijke standsorganisatie geen lid willen zijn!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  LTO BEDANKT!!!!!!!!!!!!!!!
  Lezen deze reacties eigenlijk wel??
  Hoe zit het bv met de nitraatdieptemeting in NL : dat is nou concurrentievervalsing ten top!! LTO dient nu eindelijk te gaan pleiten voor de wettelijk voorgeschreven diepte en niet de nationaal wenselijke!!
  Of zullen we allemaal maar collectief naar de NMV overstappen, die zet daar tenminste wel op in!!!!!!!!! Misschien dat ze dan eens iets gaan doen voor de melkveehouders in Nederland!!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  We moeten wel kiezen voor lagetermijn oplossingen en niet de kortetermijnpolitiek volgen van de NMV. Denk eens na, als ondernemer!

 • no-profile-image

  de boer

  Goh , LTO zou ons ook eens een keer wel steunen! ALLEEN DE INTENSIEVE VEEHOUDERIJ HEEFT VOOR HEN PRIORITEIT, WANT DE SLACHTHAKEN BIJ VION MOETEN VOL BLIJVEN.
  Gelukkig dat de NMV uitsluitend voor de melkveehouders werkt!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  johan

  LTO neemt hier een verkeerd standpunt in. Als het beleid van LNV gericht is om het dierwelzijn in de melkveehouderij te verbeteren, dan kun je dat zeker doen met het bouwen van een nieuwe stal. Het koecomfort zal er zeker op vooruit gaan! Dat is dan toch ook soort van groene of blauwe dienst (voor de koe)?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.